MLJEKARI TRAŽE VIŠU OTKUPNU CIJENU

Proizvođači mlijeka u BiH tražiće povećanje otkupne cijene sirovog mlijeka za 0,5 maraka zbog nestašice mlijeka na srbijanskom tržištu, na koje se dnevno izveze oko 100.000 litara bh. sirovog mlijeka. Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja  poljoprivrednih proizvođača i farmera RS, rekao je da je i zbog poskupljenja žitarica na svjetskim tržištima došlo do velikog poskupljenja stočne hrane, što direktno utiče na ostale cijene.
“Poskupljenjem žitarica poskupjela je i proizvodnja mlijeka, a došli smo do računice da bi cijena sirovog mlijeka trebalo da bude viša za oko 11,2 odsto”, istakao je Usorac.

Prema njegovim riječima, u Srbiju i Hrvatsku iz BiH dnevno se izvozi 100.000 litara sirovog mlijeka, jer je kod nas zadržana proizvodnja, dok je u tim zemljama slabom podrškom države ova vrsta proizvodnje uništena.

“U Srbiji je, na primjer, premija za mlijeko 1,4 dinara, što je nešto više od jednog feninga, a kod nas je 0,29 maraka, dok je cijena mlijeka skoro ista i iznosi nešto više od 0,5 maraka. Oni su takvim premijama tamo upropastili mljekarstvo i sada da bismo mi zadržali našu proizvodnju moramo poboljšati nivo proizvodnje, a to možemo ako podignemo cijene”, kazao je Usorac.

Sead Jeleč, sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH, kazao je da su cijene mlijeka ostale iste iako je cijena stočne hrane stalno rasla već godinama i da se zbog toga u FBiH već ugasilo nekoliko farmi.

“Iako su rasle i cijene mlijeka u maloprodaji i stočna hrana, otkupna cijena to nije pratila. Trenutno se u FBiH cijena mlijeka kreće oko 0,5 maraka i premije su 0,16 maraka, a u RS oko 0,5 sa premijama od 0,20 maraka. Otkupna cijena bi zajedno sa premijama trebalo da iznosi od 0,8 do 0,9 maraka”, precizirao je Jeleč.

Rasim Avdibegović, zaposlen u Sirovinskoj službi u mljekari “Milkos” iz Sarajeva, kazao je da nema razloga da sadašnja cijena mlijeka bude povećana, ali da bi država trebalo da pronađe način da pomogne proizvođačima u ovoj oblasti zbog poskupljenja stočne hrane i štete koju su pretrpjeli od vremenskih neprilika.

“Samo da je vrijeme poslužilo i da nisu usjevi uništeni, mljekari bi mogli biti zadovoljni cijenom. Međutim, nakon što su poplave ili grad nanijeli dosta štete, proizvođači mlijeka se nalaze u lošoj situaciji i trebalo bi im pomoći”, smatra Avdibegović.

On je naveo da otkupna cijena po kojoj ova mljekara otkupljuje mlijeko od farmera zavisi od broja muznih krava i da farme koje imaju veći broj muznih krava dobijaju i višu cijenu, koja trenutno iznosi 0,56 maraka po litru, pišu neyavisne.com

Otkupna cijena mlijeka Premije

Srbija: 0,5 0,01 KM

RS: 0,5 0,20 KM

FBiH 0,5 0,16 KM

(Biznis.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: