Mladi napuštaju državu, BiH ostavljaju u amanet starcima

mladi odlaze2Popis stanovništva u Bosni i Hercegovini otpočet će za nešto više od mjesec. Prema procjenama, prosječna starost stanovništva bit će znatno viša nego 1991., kada je popis bh. građana pokazao da iznosi 33 godine.

Stručnjaci kalkuliraju da bi predstojeći popis mogao pokazati da prosjek godina Bosanaca i Hercegovaca trenutno iznosi znatno više, oko 40 godina, odnosno sedam više u odnosu na 1991.

Tri faktora

Pojašnjavaju da je ovaj odnos promijenjen jer je u BiH godinama evidentan veći udio starog u odnosu na mlado stanovništvo. Da ovi podaci, nažalost, imaju uporišta i u statistici, potvrđuju mjesečni izvještaji Zavoda za statistiku Federacije BiH. Naime, prema evidencijama u prvih šest mjeseci ove godine, u svakom mjesecu 2013. mortalitet je bio za 20 posto veći od nataliteta.

Problematikom povećanja broja umrlih u odnosu na broj živorođenih godinama se bavi i
Udruženje “Vesta” iz Tuzle. Također, analizirali su i položaj žena porodilja u ruralnim sredinama.

Amra Selesković, direktorica Udruženja “Vesta”, ističe da je u BiH pad nataliteta prije svega primjetan jer su žene destimulirane za rađanje, odnosno širenje porodice. Kaže da bi se glavni krivci za ovakvo stanje mogli pronaći u tri ključna faktora.

– Prvi faktor je nedostatak populacione politike u BiH, a zatim i neujednačena zakonska regulativa koja se veže za majke porodilje. Prije svega, tu su destimulirajući zakon o radu, gdje majka nije zaštićena od gubitka posla zbog trudnoće, kao i neujednačene porodiljske naknade u BiH. Treći faktor su migracije koje su u posljednje vrijeme sve češće. Mladi bračni parovi se sve češće odlučuju da potraže sreću u nekim boljim zemljama za život od BiH – kazala je Selesković.

Prema njenim riječima, naša zemlja posljednjih dvadeset godina ostaje bez produktivnog dijela stanovništva i postaje zemlja staraca jer je natalitet u ogromnom padu.

Lični problemi

Stručnjaci kažu da problem leži i u otuđenosti zbog koje se mladi sve rjeđe odlučuju za brak, što je indirektna posljedica pada nataliteta te sve većeg broja umrlih u odnosu na rođene.

– Sve smo više otuđeni od glavne misije u životu, a to je da radimo za druge, da se za njih žrtvujemo i da stvaramo potomstvo te na taj način sve svoje znanje prenosimo na mladi naraštaj. Previše smo okupirani sami sobom i ličnim problemima. Ne želimo se vezivati, sklapati brakove i rađati djecu, jer se bojimo svoje budućnosti. Ako nismo sigurni u svoju budućnost, onda kako tek da razmišljamo o budućnosti naše djece. Smatram da se u tome krije razlog zašto je sve veći broj umrlih nego rođenih – kazala je Jasminka Dizdarević, psihologinja.

Osim broja umrlih i rođenih, prema procjenama, popis će pokazati i znatne promjene u redistribuciji stanovništva po naseljenim mjestima na relaciji selo – grad, obrazovnoj strukturi i svim drugim strukturama koje se tiču stanovništva.

20 posto

mortalitet veći od nataliteta u svakom mjesecu 2013.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: