Mladi ljekari uče njemački jezik i odlaze iz BiH!

Stotine zdravstvenih radnika iz Bosne i Hercegovine uče njemački jezik, nakon što je Njemačka otvorila vrata za medicinare iz Bosne i Hercegovine.

Samo u posljednjih nekoliko dana više od 1.000 kandidata upisalo je kurs njemačkog jezika na Goethe institutu u Sarajevu. Među kandidatima je, upravo, veliki broj i medicinskih radnika!

Nina Nalo iz Goethe instituta rekla je za novinsku agenciju Patria kako povećan broj zainteresiranih za učenje njemačkog jezika ovaj institut ne bilježi samo ove, već je to bio slučaj i prošle ali i godinu ranije.

– Među polaznicima svakako ima i dosta zdravstvenih radnika – potvrdila je Nalo.

Visoke plaće koje Njemačka nudi radnicima iz Bosne i Hercegovine ne privlače samo ljekare, već i medicinske tehničare, medicinske sestre, njegovatelje… Oni u Njemačkoj zarade duplo veće plaće nego što za isti posao dobiju u BiH, a zarada je ponekad i veća od toga.

S druge stane, stručnjaci upozoravaju da nekontrolisan odlazak zdravstvenih radnika iz Bosne i Hercegovine može oslabiti zdravstveni sistem naše zemlje. U potrazi za novim saznanjima, iskustvima ali i boljom zaradom, mladi i perspektivni medicinski kadrovi odlaze iz Bosne i Hercegovine, dok u našoj zemlji nedostaje stručnih kadrova. Žele li to zaustaviti, vlade u BiH medicinarima moraju osigurati bolje uslove za rad, stručne edukacije po svijetu, opremiti klinike, i na koncu, više vrednovati njihov rad u BiH, piše Patria.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: