Misteriozne cigarete iz Kine na BiH ulicama: Kutija košta 2 KM

Rijetko će neko na pijacama pronaći cigarete poznatih i originalnih brendova. Cigarete pakovanja Marble i Ashima koje se, kako pišu evropski mediji, proizvode u dalekoj Kini, na bh. ulicama mogu se kupiti za svega dvije marke po kutiji, a ako uzimate šteku, onda je jeftinije! Kada upitate prodavača na ulici gdje nabavlja ove cigarete, odgovara diplomatski i neodređeno: “Donesu mi.”

– Molim vas jednu šteku Ashime.

– To vam je 15 maraka!

– Hvala, prijatno.

Ovako teče razgovor na mostu u sarajevskom naselju Otoka. Ništa drugačije nije ni na pijacama Markale i Ciglane, gdje se prodaju cigarete nesvakidašnjih brendova, bez akciznih markica, ispod stola, za stalne, naviknute mušterije, piše Avaz.

“Što bacati pet maraka za kutiju cigara kad ih ima za dvije marke. Isto je to, otrov – otrov”, kaže jedan od stalnih mušterija prodavača na Ciglanama.

Nema ih u legalnoj prodaji u Bosni i Hercegovini. Potvrdio je to i Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH.

“Ove cigarete ne prodaju se zvanično na tržištu BiH. Niko ih legalno ne distribuiše”, kaže Kovačević.

Kovačević je naglasio da je evidentno i da je svima jasno da i u BiH postoji crno tržište duhana. Već odavno.

“Logično je da postoji crno tržište zbog povećanja akciza koje se događa od 2009. godine praktično svake godine Upravni odbor UIO donosi tu odluku o posebnoj ili minimalnoj akcizi na cigarete i duhan, a u pravcu usklađivanja oporezivanja akcizom s legislativom EU. Iz godine u godinu podizanje tog opterećenja akcizom vjerovatno određene grupe ljudi navode na nelegalnu prodaju duhana i duhanskih proizvoda”, dodaje Kovačević.

Jedan od švercera duhanom i cigaretama s kojim su reporteri Avaza razgovarali otkrio je da cigarete koje on prodaje u BiH dolaze s Kosova.

“Ne mogu više ništa govoriti, ne želim da me uhapse”, kazao je sagovornik.

Ono što je svakako zanimljivo jeste da na pojedinim gradskim pijacama poput Markala, švercerima policija i nadležni organi “ne smetaju” u svakodnevnoj prodaji cigareta.

Najšvercovanije

Kako pokazuju izvještaji policijskih agencija u regionu i Evropi, primjera radi iz Rumunije, lani su među najviše švercovanim cigaretama upravo bile Ashima i Marble te, Mermer, Plugarul, Jin ling i Marlboro, a šverceri su najčešće iz Moldavije, Ukrajine, Bugarske, Njemačke, Srbije, BiH, Hrvatske, Latvije, Mađarske, Turske i Rumunije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.