Ministar socijalne politike Vjekoslav Čamber potvrdio: Vlada FBiH smanjuje penzije borcima!

Morat ćemo smanjiti penzije koje su ostvarili vojni osiguranici po povoljnijim uvjetima, to je neminovno, izjavio je jučer za “Dnevni avaz” Vjekoslav Čamber, federalni ministar za rad i socijalnu politiku.

Interes Vlade 

Prema njegovim riječima, na ovaj način Vlada planira uštedjeti novac koji joj nedostaje u budžetu, no pogođena populacija od blizu 25.000 bivših boraca najavljuje proteste.

Čamber ističe da još nije poznato koliko će smanjenje biti, ali kaže da su već poduzeti određeni koraci.

– Ne znam koliko će se smanjiti ova vrsta penzija, ali znam da je Radna grupa u petak raspravljala o tome. To smanjenje trebalo bi se desiti nakon što zakon o povoljnijem penzionisanju usvoje Vlada i Parlament FBiH. Mi očekujemo da će se ovaj akt uskoro u formi nacrta naći pred Vladom FBiH – kaže Čamber.

Ismet Harbinja, predsjednik Udruženja penzionera vojnih osiguranika FBiH, za naš list pojasnio je da nikada neće pristati da se ovoj populaciji smanje primanja.

Štede na borcima 

– Ako misle štedjeti preko leđa boraca, na to nećemo pristati, jer su naša primanja već nekoliko puta smanjena. Nama se već isplaćuju penzije 15 posto manje. Vlada mora biti svjesna da će oko 25.000 vojnih penzionera izaći na ulice ako se to desi. Protestirat ćemo ako treba svaki mjesec ili dan, ali nećemo pristati da štede na nama – poručio je Harbinja.

Izaći ćemo na ulice

Kako kaže Harbinja, Vladi FBiH uputili su dopis u kojem su istakli da nemaju ništa protiv zakona o povoljnijem penzionisanju, ali da ne žele da ovaj akt tretira njihova prava.

– Ako se naš zakon koji je sada na snazi ukine, mi ćemo i tada izaći na ulice, jer, jednostavno, to za nas nije prihvatljivo – pojasnio je Harbinja.

Čamber se ne sjeća „volva“!?

Dok misli o smanjenju boračkih pitanja Čamber,  tvrdi da je zaboravio da je kupio automobil „volvo“ koji je porezne obveznike koštao 80.000 KM i koji, kako saznaje „Avaz“, još nije vratio iako mu je to naredio premijer Nermin Nikšić.

– Koji automobil, ne sjećam se nikakvog automobila, niti da sam ga kupio niti da sam ga obećao vratiti. Vi ste nešto pomiješali, ne znam o čemu govorite i ne sjećam se – rekao nam je jučer Čamber prilikom posjete Crvenom križu Federacije BiH.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: