Ministar Ramić sa privrednicima: Perspektive razvoja povratničke ekonomije

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica organiziralo je okrugli sto, kojem je prisustvovao federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić skupa sa privrednicima iz povratničkih sredina sa područja srednjeg Podrinja.

Riječ je o privrednim subjektima koji su ostvarili saradnju sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica, na projektima koji su rezultirali zapošljavanjem povratnika.

– U ovom mandatu, koji se bliži kraju, mi smo učestvovali što direktno što indirektno na kreiranju oko 1.000 radnih mjesta u povratničkim sredinama. To smo uspjeli zahvaljujući saradnji za privrednicima. Krucijalno pitanje vezano za zapošljavanje povrantika jeste javno-privatno partnerstvo. A iako je riječ o značajnom pomaku, koji smo ostvarili u ovom mandatu, cilj je u idućem periodu da taj broj na godišnjem i mandatnom nivou bude još i veći – kazao je ministar Ramić.

Dodao je da je tema sastanka bilo razmatranje perspektiva povratničkih sredina za dalji ekonomski razvoj.

– Na današnjem okruglom stolu razmotrili smo niz tema, koje su značajne za dalje zapošljavanje povratnika i razvoj povratničke ekonomije. Neka od značajnih pitanja bila su proizvodno-uslužni potencijali i profil radne snage u povratničkim sredinama, te potencijali za širenje tržišta za robe i usluge iz povratničkih sredina – kazao je Ramić.

Privrednici su iznijeli svoja iskustva, te prijedloge prema ministru Ramiću za ostvarivanje punog potencijala javno-privatne saradnje.

U vezi s navedenim pitanjima, a na temu korištenja IPA i drugih fondova, prezentaciju su održali i predstavnici Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA).

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, kao organizator ovog skupa, najavilo je da će u idućem periodu intenzivirati aktivnosti na komunikaciji privrednih pitanja i kreiranja planova za razvoj i zapošljavanje, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

 

 

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: