Ministar Ramić i načelnik Janjetović potpisali ugovor o podršci stanovništvu u Bosanskoj Kostajnici

Zemljotres koji je nedavno zahvatio Bosansku Kostajnicu pričinio je veću materijalnu štetu na objektima od javnog značaja, kao stambenim objektima.

O načinima sanacije nastalih šteta i pomoći stanovništvu opštine Kostajnica razgovarali su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i načelnik ove opštine Nikola Janjetović. Evidencija i procjena načinjenih šteta je još uvijek u toku, a do konačnih procjena neophodna je pomoć porodicama čiji su domovi oštećeni i spadaju u kategoriju rizičnih.

Prilikom današnjeg sastanka potpisan je ugovor o doznačavanju interventnih finansijskih sredstava za pomoć stanovništvu B. Kostajnice.

“Imali smo nekoliko povrijeđenih, štete su velike. Za dio porodica smo obezbijedili smještaj kroz stambene jedinice predviđene za readmisiju, dok je dio smješten kod rodbine. Nekoliko humantirarnih organizacija je priteklo u pomoć, izdvojena su određena sredstva od nekoliko institucija. Svakako nam je dobrodošla pomoć Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Razgovarali smo danas i o drugim vidovima podrške nakon što se zbroje sve štete” – istakao je načelnik Janjetović

Ugovori su potpisani sa predstavnicima Medžlisa Kostajnica i sa Opštinom.

“Nakon zemljotresa smo intenzivirali razgovore i prikupljali informacije o stanju stanovništva Bosanske Kostajnice, naročito stanju povratnika. S obzirom da se zemljotres dogodio na samom kraju protekle godine uspjeli smo izdvojiti i dio finansijskih sredstava kako bismo pomogli koliko je trenutno moguće. Kada sve štete saberu i sačini izvještaj pomoći ćemo u sanaciji istih. Obradovala nas je informacija da nije bilo gubitaka života, a materijalna šteta će se nadoknaditi” – zaključuje ministar Ramić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: