Milan Tegeltija potvrdio ostavku i napustio sjednicu VSTV-a

„Odlazim iz ove institucije s osjećajem nezadovoljstva i pravnog sistema i društva u kojem živimo“, rekao je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH koji je na sjednici Vijeća potvrdio da podnosi ostavku.

Ostavku na sve funkcije u VSTV-u je najavio nakon što se našao u središtu afere sa snimkom na kojem navodno razgovara sa bivšom članicom VSTV-a Milijanom Buhom o imenovanju njene sestre na jednu od pravosudnih funkcija.

Obraćajući se na početku dvodnevne sjednice VSTV-a Tegeltija je rekao da je odluka o ostavci konačna i nepromjenjiva, i da će sačekati da ona još formalno i tehnički bude sprovedena.

„Tako da predlažem da završimo danas i sutra ovu sjednicu, pa da nakon toga tehnički ide moja ostavka, iako ću ja napustiti ovu sjednicu i onda ćete me obavijestiti kada želite da ja predam ostavku u sekretarijatu, kako bi vi zasjedanje mogli da završite“, rekao je on i pozvao nekoliko drugih članova Vijeća da također podnesu ostavku, jer su, kako tvrdi, učestvovali u spornim imenovanjima i zapošljavanjima u pravosuđu.

Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH održanoj 3. decembra, sedam članova je pozvalo Tegeltiju da podnese ostavku, a sedam je bilo protiv.

Ostavku su tražili i predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Iz Američke ambasade ranije su izrazili razočarenje što je Tegeltija i dalje u žarištu konstantnih navoda o korupciji, čime se podriva uloga VSTV-a u osiguravanju neovisnog, nepristrasnog i učinkovitog pravosuđa.

Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH je već dva puta nakon nove afere u kojoj se Tegeltija našao pozvao predsjednika VSTV-a da podnese ostavku.

Još 2019. godine, Milan Tegeltija bio je dio afere nazvane “Potkivanje”.

Afera nazvana “Potkivanje” i pored protesta u Sarajevu, te brojnih zahtjeva opozicije za smjenu Tegeltije, uz osudu međunarodne zajednice, nije imala negativne posljedice po predsjednika VSTV-a.

(Glas Amerike)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: