Meteorolozi predviđaju: Očekuje nas suša

Predstojeće proljeće i ljeto u BiH biće sušno i sa dnevnim temperaturama stepen-dva iznad višegodišnjeg prosjeka, a to bi moglo da izazove velike posljedice za ljude, prirodu i privredu.

Iza nas je cijeli mart, a padavina je do sada uglavnom bilo u minimalnim količinama – što potvrđuje da je sušni period već počeo.

Čak je i zemlja bez većih problema upila sav snijeg koji je pao u februaru i nigdje nisu zabilježene poplave.

“Završava se mjesec u kojem skoro da i nije bilo padavina. U nekim područjima u Hercegovini uopšte nije bilo kiše, a raniji prosjek bio je viši od 100 litara po metru kvadratnom. Sve ovo najavljuje sušni period, ali je teško dugoročno predviđati kakvo vrijeme da očekujemo”, kazala je Milica Đorđević, meteorolog u Hidrometeorološkom zavodu RS, i dodala da prognoze za duži vremenski period “treba uzimati s rezervom”.

“Jeste u najavi da će ljeto biti sušno i toplije od prosjeka, a problem je što već sada imamo nagovještaj takvog stanja. Prva polovina aprila će možda malo izvući situaciju, kada će temperature biti niže sa koliko-toliko padavina, a onda se sušni period nastavlja”, rekla je Đorđevićeva.

Prema dugoročnoj prognozi, period od aprila do septembra obilježiće veoma toplo vrijeme, a i padavina će biti manje nego inače.

Nebojša Kuštrinović, član Komiteta za klimatske promjene BiH, kazao je da dugoročna prognoza svjetskih meteorologa potvrđuje predviđanja da će BiH narednih 100 godina biti suočena sa sezonskim sušama.

“Klimatske promjene uticale su na to da ćemo ubuduće imati zime sa više padavina, što se potvrdilo proteklih mjeseci, te da će ljeta biti sušnija nego što smo navikli”, objasnio je Kuštrinović i dodao da će klima u BiH za 100 godina biti slična onoj koju trenutno ima sjeverna Grčka.

Za razliku od obilnog snijega, dugotrajna suša nosi daleko veće posljedice za ljude, prirodu i privredu.

Ratko Dimitrić, šef Zavoda za povrtlarstvo na Poljoprivrednom institutu RS, kazao je da će se poljoprivrednici suočiti s velikim problemima ako narednih dana ne bude većih padavina.

“Jedini spas je u kiši ili obaveznom navodnjavanju poljoprivrednih površina. Bez dovoljne količine vlage stvoriće se pokorica, koja otežava nicanje biljaka, a to stvara niz drugih problema”, rekao je on.

Kiša i hladno

Nakon sunčanog i suvog marta, dolaze nam pljuskovi, koji će obilježiti narednu sedmicu. Već u subotu popodne mogući su pljuskovi, koji će donijeti i niže temperature. U ponedjeljak bi se živa u termometru mogla spustiti do minus tri stepena. Slično vrijeme zadržaće se i u utorak, a od naredne srijede temperature ponovo rastu do 20 stepeni, predviđaju meteorolozi.

(Nezavisne novine)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.