Meteorolog Damir Šantić tvrdi da ćemo imati još jedan “udar” minusa

Sibirski polarni val je iza nas, ali u martu očekujemo još jednu situaciju sa nešto većim minusima. No, neće se ponoviti situacija koja je trajala ovih proteklih četiri, pet dana kada je živa u termometru padala i 21 stepen ispod nule.

To je za Avaz.ba kazao Damir Šantić, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda, koji nam je dao očekivanu prognozu za nadolazeći vikend, ali i ostale dane marta.

Povećanje temperatura

– U toku dana očekujem da će doći do povećanja temperature, ali na potezu Bihać, Sanski Most, Banja Luka i Tuzla, tamo se stanovnici neće ugrijati danas. Na tom dijelu BiH minusa će i dalje biti, al.i na zapadu Bosne prema Livnu, kao i Sarajevu bit će iznad nule. To se posebno odnosi na Hercegovinu gdje će danas biti osjetno toplije – kaže Šantić.

On tvrdi da će ista situacija sa vremenom biti i za nadolazeći vikend .

– Možda u nedjelju bude malo snijega ujutro, do pet centimetara. Jutarnje temperature će biti oko nule, ali dnevne nešto toplije. No, sve je to daleko od ovog sibirskog vala koji je polako iza nas – dodao je Šantić.

Zanimalo nas je kakvo će vrijeme biti tokom naredne sedmice i da li se ovakva situacija sa minusima ispod 20 može ponoviti u martu.

– Od utorka će biti toplije. Od utorka očekujem i jugovinu i to je razlog da budemo optimisti da bi temperature mogle ići iznad 10 stepeni. Još nema naznaka za proljećem, ali očekujem još jednu turu hladnoće. To bi moglo biti na polovini marta, ali ovaj sibirski polarni val se neće ponoviti – kaže Šantić.

Opasnost od poplava

Na naše pitanje da li se građani Bosne i Hercegovine, s tim ulaskom u topliji period i temperature iznad 10 stepeni trebaju pribojavati poplava, Šantić je rekao:

– To je dobro pitanje… To ćemo tek da vidimo, jer u Bosni i Hercegovini ima snijega zaista mnogo. Odavno ga nije bilo ovoliko.

 

 

(Avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: