Mehmed Đedović dobitnik književne nagrade “Skender Kulenović”

Dodjelom ovogodišnje nagrade „Skender Kulenović“ književniku Mehmedu Đedoviću iz Kalesije za roman „Legionar“, u Bosanskom Petrovcu je danas okončana 17. književna manifestacija „Dani Skendera Kulenovića“.

Žiri manifestacije, razmatrajući moguće dobitnike prestižne nagrade „Skender Kulenović“ za 2015. godinu, koja je po pristiglim djelima bila nešto siromašnija u odnosu na prethodne godine, između knjige pjesama Amira Brke „Tačka“ i romana „Legionar“ Mehmeda Đedovića, jednoglasno je odlučio da se ovogodišnja nagrada dodijeli Đedoviću, piše RTV USK.

“Meni je izuzetno drago što sam ovdje i što je moja knjiga dobila ovu nagradu. Bitno je da se ovakve manifestacije održavaju, jer knjiga ostaje”, kazao je Đedović.

Roman “Legionar”, objavljen početkom ove godine, zasigurno spada u Đedovićevo  najvrijednije književno djelo. To je svojevrsna hronika jedne porodice kroz koju je ispričana nova dimenzija rata, ali neopterećena bilo kakvom ideologijom. No, bez obzira na ovaj dijaloški svakodnevni, savremeni jezik, Đedovićev roman obiluje i onim što je svojstveno Skenderu Kulenoviću – lijepim riječima, utkanim u pouke, poruke i mudrosti, pojasnili su članovi žirija.

Nagradu Mehmedu Đedoviću dodijelio je Adis Muharemović,ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi USK-a

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.