MEHANIZAM STUPA NA SNAGU, NEMA ZAHTJEVA ZA VRAĆANJE VIZA

Evropska komisija saopštila da iz zemalja članica EU za sada nema posebnog zahtjeva za vraćanje viznog režima zemljama Zapadnog Balkana, prenosi agencija Beta.

Mehanizam za moguće hitno vraćanje viznog režima, na šest mjeseci, zemljama Zapadnog Balkana, danas stupa na snagu.

Predstavnik za štampu u EK je rekao da “nije bilo novih razvoja u posljednje tri sedmice”.

Ranije je više članica EU iskazalo zabrinutost zbog priliva “lažnih azilanata” ili državljana zemalja Zapadnog Balkana, koji i na druge načine zloupotrebljavaju mogućnost da bez viza ostaju do tri mjeseca u šengenskoj zoni EU.

Portparol evropske komesarke za unutrašnje poslove Cecilije Malmstrom, ukazao je na to da je više zemalja članica godinama upozoravalo da ima problema u vezi s tim i da se to mora riješiti, ali poslednjih mjeseci i sedmica nema neke posebne promjene.

Prema njegovim riječima, stanje je isto, neke zemlje članice su i dalje vrlo zabrinute, “jer izgleda da nema odlučnijeg smanjenja” broja lica sa Zapadnog Balkana koja neosnovano traže azil ilizloupotrebljavaju bezvizni režim.

Evropska komisija to stalno prati preko svog sistema procjena i nadzora koji je i uspostavljen da se tačno zna kakva je situacija i kakva su kretanja s tim u vezi, istakao je on.

Belgijske vlasti su prije dva dana objavile da je ukupan broj tražilaca azila iz trećih zemalja smanjen za četvrtinu u 2013. godini.

Po izvorima Komisije, jedino u Njemačkoj je došlo do vidnog porasta broja “lažnih azilanata”, budući da je u Njemačkoj odlukom Vrhovnog suda vraćen raniji sistem finansijskih i drugih povlastica za tražioce azila koji u toj zemlji mogu ostati do šest mjeseci.

Savjet ministara EU i Evropski parlament su početkom decembra usvojili mehanizam za privremeno vraćanje režima viza zapadnobalkanskim i svim trećim zemljama u “specifičnim situacijama”, ako bi došlo do “naglog porasta neregularnog priliva pridošlica ili neosnovanih zahtjeva za odobravanje azila”.

Ova odluka o uspostavljanju mehanizma, “zaštitne odredbe”, objavljena je 20. decembra u Službenom listu EU i poslije dvadeset dana, a to je 9. januara, stupa na snagu, a tiče se situacije kad bi bio ugrožen javni red ili bezbjednost država EU.

Šef Monitoring tima za praćenje primjene bezviznog režima Bakir Dautbašić kazao je Agenciji Fena da je Bosna i Hercegovina u prošloj godini imala smanjenje broja lažnih azilanata, što je na sastanku u Briselu 17. decembra potvrđeno.

Po njegovim riječima, BiH jedina bilježi negativan trend u prošloj godini, što je samo po sebi priznanje, ali i obaveza da Monitoring tim i Ministarstvo sigurnosti BiH nastave raditi u tom svjetlu.

– BiH jedina bilježi taj trend od minus sedam posto. Nažalost, ostale zemlje zapadnog Balkana su bilježile porast, – kazao je Dautbašić.

Upitan da prokomentira stupanje na snagu u Evropskoj uniji zaštitnog mehanizma kojim se predviđa i mogućnost suspenzije bezviznog režima, Dautbašić je kazao da je uvođenje sigurnosne klauzule velika opomena svim zemljama zapadnog Balkana „da ne smiju baš prepustiti slučaju način na koji državljani naših zemalja ostaju i u kojem broju ostaju tamo da bi tražili lažni azil“.

– Sjetit ćemo se situacija sa Njemačkom, Švedskom, Belgijom, Švicarskom kada smo imali povećanje broja lažnih azilanata. Monitoring tim je uspio reagirati na vrijeme i ti se brojevi smanjuju,mada još uvijek nismo zadovoljni 100 posto, jer ponovo u Njemačkoj imamo više od 2.000 naših lažnih azilanata na godišnjem nivou i želimo da smanjimo taj broj – kazao je Dautbašić.

Po njegovim riječima, sigurnosna klauzula u ovom momentu nije toliki problem za BiH.

– Ali mi ništa ne želimo prepuštati slučaju, odnosno moramo biti vrlo oprezni, jer vidjeli smo kako u sedmici ili dvije broj naglo skoči za nekoliko stotina lažnih azilanata – kazao je Dautbašić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: