Mediji iz četiri bh-a grada započeli s projektom „Priče sa granice“

Novinari i medijski radnici iz četiri bh-a grada su proteklog vikenda boravili na dvodnevnoj radionici u Banja Luci, čime su i zvanično startali s projektom „Priče sa granice“.  

U pitanju je projekat u kojem učestvuju predstavnici četiri medija iz BiH, Radio „Osvit“ – Zvornik, Radio „Feral“ – Kalesija, Radio „Trend“ – Velika Kladuša i „Micro mreža“ – Gradiška. Učesnici projekta će kroz tri treninga proći obuku, kako bi se osposobili za samostalan rad u računarskim programima, koji su im najpotrebniji za rad. U međuvremenu će biti postavljena web stranica „Priče sa granice“ na kojoj će predstavnici medija postavljati zanimljive priče iz svojih lokalnih zajednica. Također, priče će biti objavljene u radijskim emisijama, ali i na web stranicama navedenih medija.

Tokom radionice,  predstavnici četiri medijske kuće su imali priliku prisustvovati predavanjima i naučiti nova saznanja  o radu u WordPress-u i Adobe Photoshop-u.

Riječ je programima koji se najčešće primjenjuju prilikom izrade i uređivanja web stranica, a koje novinari već koriste ili programima koje će koristiti u narednom periodu.

Predavači iz Marketing agencije „Mint“ iz Banja Luke su tokom prve radionice  predavanja usmjerili na rad u WordPress-u i Adobe Photoshop-u.

Medijski radnici su imali priliku čuti neka nova saznanja i iskustva o osnovama funkcionisanja interneta, osnovama  WordPress-a i Adobe Photoshop-a, a nakon toga svaki od učesnika je učestvovao u izradi stranice,  pisanju, uređivanju i obradi tekstova i fotografija na web stranici.   

Iako su neki od novinara istakli da već izvjesno vrijeme rade u ovim programima, radionica u Banja Luci je, po mišljenju većine, bila jako uspješna jer su imali priluku da obogate svoja nova saznanja i nauče nove principe sa kojima se do sada nisu susretali, ali koji će biti od velike koristi tokom rada.  

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: