Masovno krijumčarenje kafe u BiH

BiH se nakon povećanja akciza na uvoz kafe suočava s masovnim krijumčarenjem ove visokotarifne robe iz susjednih država, a iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH upozoravaju da poseban problem predstavlja porozna granica BiH s Crnom Gorom.

“Posljednje akcije na granici sa Crnom Gorom rezultirale su značajnim količinama oduzete kafe”, izjavio je glasnogovornik UIO BiH Ratko Kovačević, istaknuvši da UIO u suradnji sa MUP-om Republike Srpske i Graničnom policijom čini sve na suzbijanju šverca kafe.

Krijumčarenje kafe kulminira od 2009. godine, kada su povećane uvozne akcize sa jedne na 1,5 KM. Prema službenim podacima, najveći problem je regija Trebinja, ali ništa manji problemi nisu ni putne komunikacije prema Bileći, Gacku, Čajniču i Foči, piše “Dnevni avaz”.

Posljednja velika akcija carinika i policije organizirana je početkom godine, kada je na crnogorskoj strani zaplijenjeno oko 100 tona švercane kafe, te još 44 na strani BiH.

Tužilaštvo BiH je već otvorilo istragu o švercu stotina tona pržene kafe iz Italije u BiH, u kojoj sudjeluju i italijanski istražitelji. Istraga je fokusirana na preduzeće “Euro Komerc” iz Travnika koje je tokom 2009. godine u sedam navrata prokrijumčarilo oko 140 tona pržene kafe u BiH rutom preko Hrvatske, posredstvom prijevozničke firme “Auto Odak” iz Čitluka.

Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić rekao je da nema nikakvih saznanja da su neki od službenika ove policijske agencije umiješani u šverc kafe.

“Podsjećam vas da trenutno imam 17 suspendiranih ljudi protiv kojih se vode istrage, a bude li iko upetljan u vezu o kojoj govorite, zna se šta mu slijedi”, rekao je Dumančić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: