Masovna zamjena konvertibilinih maraka u strane valute

U mjenjačnicama u Bosni i Hercegovine udvostručena je potražnja za stranim valutama. Građani u strahu zbog globalne krize masovno mijenjaju konvertibilne marke, najčešće u švajcarske franke, eure i dolare. Ekonomisti savjetuju da nema efekta mijenjati marke u eure, zbog fiksnog kursa.

Građani najviše mijenjaju konvertibilne marke u švajcarske franke, a zatim u evre i dolare. Potražnja je duplo veća nego prije rata u Ukrajini, kaže jedan od vlasnika mjenjačnice u Banjaluci. Dobro smo uvezani, navodi on, i ako nestane neka od stranih valuta, za nekoliko časova i to riješimo, tako da kupci u toku dana dobiju tražene devize.  Pred kameru nije želio, kao ni njegove kolege, jer kako kažu, rade s novcem i ne žele probleme.

Iz Centralne banke i Udruženja banka Bosne i Hercegovine poručuju građanima da nema razloga za strah i zamjenu konvertibilnih maraka u strane valute.
˝Nema realnog i opravdanog razloga za zamjenu konvertibilnih maraka u evre. Kurs konvertibilne marke u odnosu na evro je fiksan. Domaća valuta, monetarni i bankarski sistem su stabilni i građani nemaju razloga za strah˝, navode iz Centralne banke BiH.

˝Koliko ima maraka u opticaju toliko rezerve evra ima Centralna banka. Svaka marka na bh.tržištu je pokrivena i svaki evro je pokriven markom. Do promjene je nemoguće doći˝, izjavio je predsjednik Udruženja banaka BiH  Berislav Kutle.

Ekonomisti na ovu pojavu gledaju kao na psihološki domino efekat u kojem se, mimo svake logike, mijenja domaća valuta u evre. Direktor „SWOT“- a kaže da su građani  kroz pandemiju, a sada i globalnu krizu postali nesigurni i kupovinom deviza žele da se zaštite.

˝Ukoliko građani žele da se zaštite od valutnog rizika bolje bi bilo da jedan dio promijene u drugu valutu, svajcarski franak ili dolare˝, navodi izvršni direktor Udruženja ekonomista ‘SWOT’ Saša Grabovac.

Sagovornici ne preporučuju građanima da kupuju strane valute i veće količine novca drže u kućama. Upozoravaju da, osim što nepotrebno plaćaju proviziju, izlažu se i riziku od krađe.

(BHRT)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: