Marš mira: Organizatori očekuju 5.000 ljudi

Mjesec uoči tradicionalnog “Marša mira Nezuk-Potočari 2016” predsjednik Pododbora Munir Habibović kazao je da je do sada prijavljeno već 1.000 učesnika.

Zainteresirani se mogu prijaviti na službenu web stranicu do 1. jula, a Habibović očekuje da će konačan broj učesnika biti veći od 5.000.

Istakao je da članovi Pododbora obilaze staze i vrše neophodne radove da bi učesnicima osigurali vodu, smještaj i deke, prenosi Fena.

“Vrlo je bitno da  se svi zainteresirani prijave na službenu web stranicu, kako bi i ovogodišnji Marš protekao bez problema”, naglasio je.

Marš mira je i ove godine jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja 21. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Biciklistički maraton

Održava se dvanaestu godinu u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana koji su jula 1995. godine prešli gotovo 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.

Procjenjuje se da je od blizu 15.000 ljudi, koliko ih se u julu 1995. godine pokušalo domoći teritorije pod kontrolom Armije Bosne i Hercegovine i spasiti život, na cilj stiglo manje od petine.

Ostali su ubijeni u zasjedama ili zarobljeni, a potom i pogubljeni.

Marš mira traje tri dana, od 8. do 10. jula. Kolona polazi 8. jula iz Nezuka, općina Sapna.

Na potezu od Nezuka – kao polazišta, pa do Potočara – kao odredišta, učesnici prolaze maršrutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

I ove godine svoj doprinos Maršu mira  dat će učesnici Biciklističkog maratona Bihać – Potočari, Supermaratona Bihać – Potočari te motobajkeri Sarajevo-Srebrenica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: