Male šanse za odgodu lokalnih izbora

Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva u BiH jučer na višesatnom sastanku u Konjicu nije donijela odluku o odgađanju lokalnih izbora u BiH planiranih za narednu godinu, odnosno njihovo spajanje s općim izborima u zemlji 2018. godine.

Kako je kazao Halid Genjac, član grupe i delegat SDA u Domu naroda Parlamenta BiH, konačnu odluku o eventualnoj odgodi donijet će nakon Nove godine. Međutim, Genjac je pesimističan da će se zbog kratkoće rokova moći ispuniti svi preduvjeti za eventualnu odgodu.

– Kako vrijeme prolazi, sve je manja mogućnost da se uradi sve ono što je potrebno za odgađanje općinskih izbora. To, naime, podrazumijeva izmjenu Ustava u FBiH, izmjenu određenih zakona u entitetu RS. Za takvu odluku potreban je potpuni konsenzus svih političkih subjekata – kazao je Genjac.

I Borjana Krišto (HDZ BiH), članica grupe i predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta BiH, kazala je da je za odgodu izbora potrebno napraviti „politički konsenzus”.

S druge strane, Lazar Prodanović (SNSD) rekao je da je SNSD za održavanje izbora naredne godine.

– Nama odgovara održavanje lokalnih izbora naredne godine – kazao je Prodanović.

Jučer je razgovarano i o podizanju izbornog praga sa sadašnjih tri na pet posto. SDA je protiv toga, kazao je Genjac.

Iz SNSD-a su se založili za podizanje cenzusa, dok uHDZ-u kažuda nemaju izričit stav. Visok stepen saglasnosti iskazan je u vezi s tim da mandat ostane u vlasništvu pojedinaca, a ne stranaka, što je bio jedan od mogućih prijedloga.

No, ocijenjeno je da bi trebalo naći modus koji će spriječiti zloupotrebe i „trgovinu“ mandatima, sličnu onoj, kako je rekao Genjac, kakva je viđena u aferi „papci“ u Narodnoj skupštini RS.

Učesnici jučerašnjeg sastanka kazali su da su blizu rješenja koje bi reguliralo rad biračkih odbora, ali nisu htjeli još izlaziti u javnost s time o kakvim se rješenjima radi.

 

Sudeći prema stavovima predstavnika u Grupi zatvorene izborne liste, izvjesna su opcija koja bi mogla zaživjeti već od narednih izbora.

Tako će građani BiH, umjesto za stranke i kandidate, najvjerovatnije, glasati samo za stranke, a koji će pojedinci predstavljati volju naroda, odlučivat će stranke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.