Majstorović: Snijeg krajem novembra, u novogodišnjoj noći bez padavina

Oktobar je bio jedan od rekordno toplih mjeseci u Bosni i Hercegovini u posljednjih 120 godina. Svjetski meteorolozi prognoziraju da će zima ove godine biti umjerena, bez mnogo padavina.

O vremenskim prilikama u narednom periodu za “Avaz” je govorio najpoznatiji bh. meteorolog i klimatolog Željko Majstorović. Iako u penziji, redovno prati vremenska kretanja te u razgovoru otkriva kada se očekuje prvi snijeg te kakvo nas vrijeme očekuje za Novu godinu.

– Vrijeme ostaje promjenljivo sve do 25. novembra, s povremenim padavinama, a onda slijedi ljepši period krajem novembra, tako da će jesen završiti s temperaturama iznad prosjeka – rekao je Majstorović.

Prilično suh bit će decembar. Za Sarajevo ovo nije dobra vijest, ističe Majstorović, jer to uglavnom znači – smog i magla.

– Ti stabilni periodi donose temperaturnu inverziju, maglu, naravno, s maglom ide i zagađenje, jer Sarajevo ima dosta tih izvora zagađenja. Trebalo bi povesti računa u planovima gradnje da se ne prave velike zgrade koje su okomite na pravac kretanja Miljacke kao rijeke i Sarajevske doline jer tu uglavnom idu strujanja koja omogućuju da se taj smog rastjera – rekao je Majstorović.

Kompletan intervju pogledajte u videoprilogu

(Avaz.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: