Lokalni izbori građane BiH će koštati 12 miliona maraka

U skladu s Izbornim zakonom BiH, Centralna izborna komisija BiH će početkom maja raspisati redovne lokalne izbore koji se trebaju održati u prvoj nedjelji oktobra, kazala je danas za glasnogovornica CIK-a BiH Maksida Pirić.

Po njenim riječima, izbori se provode za načelnike općina i općinska vijeća, odnosno skupštine općina.

– Tačnije, birat će se 139 načelnika i gradonačelnik Banje Luke, a poznato je da se direktno ne bira gradonačelnik Brčko Distrikta i gradonačelnik Grada Mostara, kazala je Pirić.

Također, dodala je, birat će se 140 skupština općina, odnosno općinskih vijeća, Skupština Brčko Distrikta BiH i Gradsko vijeće Grada Mostara, ukoliko se do tada riješi pitanje Mostara.

– Kada su u pitanju aktivnosti CIK-a BiH, zatražili smo da se iz budžeta institucija BiH izdvoji 4,3 miliona KM. To su sredstva potrebna za naše aktivnosti, za štampanje glasačkih listića, pakovanje, distribuciju izbornog materijala u zemlji, za glasače izvan BiH. Zatim, tu su sredstva potrebna za provođenje info-kampanje, izradu spotova, džinglova, rad glavnog centra za brojanje, itd., kazala je Pirić.

Po njenim riječima, osim tih sredstava bit će potrebno da i općine iz svojih budžeta za uređenje biračkih mjesta, za rad općinskih izbornih komisija i neke druge troškove, izdvoje oko četiri miliona KM.

– Na tu sumu treba dodati i plaćanje biračkih odbora, što za vrijeme lokalnih izbora plaćaju općine, tako da bi i to moglo koštati oko tri i po, četiri miliona KM, što znači da bi ukupno izbori mogli koštati negdje oko 12 miliona KM, kazala je Pirić.

Dodala je da CIKBiH uobičajeno, s donošenjem odluke o raspisivanju lokalnih izbora, donosi i uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti kojim će biti tačno precizirani rokovi za prijavu i ovjeru političkih subjekata za učešće na izborima, kandidata, zatim rokovi za registraciju birača, precizni rokovi za početak izborne kampanje, objava rezultata, preliminarnih, zatim utvrđenih…

– Mi već radimo na pripremi za lokalne izbore. Raspisan je već međunarodni tender za štampanje i pakovanje glasačkih listića. Raspisan je i tender za uslugu izrade spota i džingla za informativnu kampanju birača, kazala je Pirić.

 

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: