Locirana tijela poginulih rudara u jami Raspotočje?

Pred jamom Raspotočje se pojavila porodica nestalog Hajrudina Bradarca, koji je počeo u rudniku raditi prije tri dana, inače porijeklom iz Rogatice, piše Dnevni avaz. Supruga i sin su neprestano ponavljali da će otići tek kad vide Hajrudinovo tijelo. S njima je razgovarao Mehmed Oruč, predsjednik Sindikata rudnika “Raspotočje” objašnjavajući kakva je situacija u jami u kojoj se nalaze tijela. Oruč je istakao da je potrebno napraviti veći prolaz kako bi stigli do rudara, te je kazao da su se rudari vjerovatno ugušili od metana.

Prema informacijama iz same jame, pravljene sigurnog prolaza do tijela rudara će najvjerovatnije potrajati do sutra ujutro ili prije podne, tako da su pred jamom samo ekipe mnogobrojnih medijskih kuća. Ulaz u krug rudnika ja zabranjen i postavljene su policijske trake. Pristup neće biti više moguć ni porodicama, ni javnosti.

Prema nezvaničnim informacijama od ekipa spasilaca, tijela poginulih rudara su locirana, ali će njihovo izvlačenje potrajati satima, jer mu mora prethoditi uviđaj federalnih rudarskih inspektora i stručnih timova. Ovu informaciju nije bilo moguće potvrditi iz zvaničnih izvora Rudnika, a federalni glavni rudarski inspektor Nuraga Duranović je kazao samo da “će potrajati dvije do tri smjene da tijela budu izvučena na površinu”.

 

Dan žalosti u FBiH bit će proglašen onog dana kada bude dženaza nastradalim rudarima u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja u Zenici, kazao je premijer FBiH Nermin Nikšić za bh. novinsku agenciju Patria.

Podsjećamo, u rudarskoj nesreći od posljedica gorskog udara jučer oko 16:30 ostala su odsječena 34 rudara, a akcija spašavanja trajala je 20 sati. Iz jame je danas izašlo 29 rudara, dok je pet rudara stradalo i njihova tijela su ostala u jami. Tijela Mehmeda Dizdarevića, Mehmedalije Halilovića, Fahira Halača, Fejze Isakovića i Hajrudina Bradarca tražit će spasilačke ekipe, a prema riječima glavnog rudarskog inpektora FBiH Nurage Duranovića sutra će biti nastavljena potraga.

 

(Avaz/Patria)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: