Ljekari u FBiH idu u generalni štrajk

Ljekari u bh. entitetu Federacija BiH stupaju u generalni štrajk. Ta odluka donesena je na hitnoj sjednici Upravnog odbora Saveza strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH.

Razlog za to, kako kažu ljekari, jesu bezuspješni pokušaji da se pristupi pregovorima o kolektivnom ugovoru s Ministarstvom zdravstva Federacije BiH. Dodaju da će tokom štrajka nastaviti pružati medicinsku zaštitu onima kojima je hitno potrebna.

Kako je saopćeno, s obzirom na stalno odgađanje početka pregovora sa Savezom strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, Sindikat je na hitnoj sjednici Upravnog odbora 12. februara donio odluku o početku aktivnosti u vezi s otpočinjanjem generalnog štrajka doktora medicine i stomatologije na području Federacije BiH.

“Konkretan razlog za štrajk je samo jedan – početak pregovora između federalnog Ministarstva zdravstva i sindikata, jer su svi prije nas već okončali te pregovore i imaju potpisane kolektivne ugovore”, kaže za Al Jazeeru ljekar Rifat Riad Zajid, predsjednik Saveza strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH.

Primanje pacijenata

“Nama je to malo simptomatično, u situaciji kada je zdravstvo na koljenima i praktično imamo egzodus ljekara iz BiH, da moramo moliti nadležne institucije da počnu pregovore s nama. Pokušali smo na sve načine, a na kraju je došlo do zida. Opredijelili smo se za ovaj potez koji nikome ne odgovara, najmanje ljekarima, ali ovo je stvar zdravstva, našeg položaja i na kraju zdravlja pacijenata.”

Prema njegovim riječima, štrajk se neće odraziti na one koji zahtijevaju hitnu pomoć ljekara i njima će u punom kapacitetu pružiti medicinsku pomoć i uslugu.

“Svi drugi će, nažalost, to osjetiti. Svi kantoni, sve zdravstvene ustanove podržavaju štrajk, osim jednog dijela Hercegovine, ali to je u toku, jer nismo željeli da insistiramo da nam se ti ljekari pridruže zato što bi bili dovedeni u nezgodnu poziciju, s obzirom da nisu dobri zakonski uslovi da bi se organizovao štrajk.”

Kako kaže Zajid, štrajk će biti obustavljen čim ljekari sjednu za pregovarački sto s nadležnim ministarstvom.

Al Jazeera

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: