Lijekari savjetuju kako se nositi s vrućinama

Započeo je novi toplinski val koji će biti izraženiji od dosadašnjih, ne samo zbog vrijednosti temperature koje će ponegdje doseći i rekordne vrijednosti već i zbog trajanja.

Dolazak izrazito toplog zraka s jugozapada nastavlja se idućih dana. Vrijeme će biti pod utjecajem polja povišenog, a od sredine sedmice srednjeg i malo sniženog pritiska zraka, a frontalni poremećaji će nas do daljnjeg zaobilaziti. Sa zadržavanjem tople zračne mase toplina će se prema kraju sedmice akumulirati.

Već od utorka najviša dnevna temperatura zraka bit će u mnogim predjelima viša od 35 Celzijevih stepeni, a u drugoj polovini sedmice nerijetko će vrijednosti biti između 35 i 40 stepeni, lokalno moguće i viša. Vrlo vrući dani, tople i vrlo tople noći potrajat će cijelu sedmicu.

Visoke temperature zraka mogu uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, hronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom prostoru. Također treba pripaziti na domaće životinje, kućne ljubimce – toplinski će stres utjecati i na sav biljni i životinjski svijet.

Među ostalim, u preporukama se navodi da treba rashladiti životni prostor i objašnjava kako to učiniti ako nema rashladnih uređaja; da se treba kloniti vrućine, izlazaka, rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, preporučuje se izbjegavanje alkohola, šećera i hrane bogate bjelančevinama, te čuvanje lijekova u hladnjaku.

“Tražite pomoć ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju; što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite temperaturu. Popijte vodu ili voćni sok da nadoknadite tekućinu. Smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili trbuhu, često nakon provedenog rada ili vježbe u vrlo vrućem vremenu, pijte tekućinu koja sadrži elektrolite, a u slučaju da grčevi ostanu prisutni duže od jednog sata potrebna je medicinska pomoć”, navodi se među ostalim u preporukama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: