Lijek koji izaziva teške nuspojave u BiH prodavan kao bombone

Jedan od najkorištenijih lijekova za ublažavanje bolova, Analgin (po sastavu metamizol-natrij), odnedavno više nije moguće dobiti bez ljekarskog recepta.Isto pravilo važi i za izuzetno dobro prodavani Voltaren, tj.diklofenak, popularni lijek za ublažavanje bolova i upala koštano-mišićnog sistema.

Analgin je izuzetno snažan lijek koji ublažava srednje i teške bolove, snižava povišenu tjelesnu temperaturu i djeluje protivupalno.Sa svim pozitivnim, ali i neželjenim efektima, u istoj skupini lijekova(pirazolonski preparati) je naprimjer i Cofadon(caffetin i slični lijekovi).

U Njemačkoj  Analgin tj. metamizol, odavno nije moguće dobiti bez recepta, a njemački ljekari ga daju isključivo u slučaju teških bolova i upala, i to veoma rijetko.

U Švedskoj je nakon propisno provedenih studija, potpuno zabranjen za korištenje, kao i u još 30 zemalja.

I pored jasnih upozorenja u uputstvu za korištenje  i zakonskih propisa, građani su ovaj i slične lijekove mogli kupiti u desetinama javnih  i privatnih apoteka u čitavoj BiH.Veliki broj građana je koristio analgin “na svoju ruku” i u velikim dozama, bez konsultacija sa upućenim liječnikom ili farmaceutom, te je taj popularni analgetik postao sastavni dio kućnih apoteka, korišten i za bezazlene glavobolje.

Analgin- pad imuniteta i teške infekcije kao posljedica

Da je nemar stručnih ponekad ravan nemaru samih kupaca lijekova dokazuje i prodavanje i korištenje ovog lijeka bez ikakve kontrole od strane liječnika.

Analgin i lijekovi iz njegove “hemijske” porodice mogu teško narušiti zdravlje pacijenata ukoliko se isti lijek ne koristi pravilno- pod nadzorom ljekara i u strogo ograničenom vremenskom periodu.”Lijek se može dobiti isključivo uz liječnički recept”…

Kako potvrđuju najnovija istraživanja metamizol (Analgin) može uzrokovati smrtonosni pad otpornosti organizma na infekcije.

Naime, Analgin pri velikim dozama i nepravilnim korištenjem, uzrokuje nestanak jedne vrste bijelih krvnih zrnaca- granulocita(tzv.agranulocitozu) te još nekoliko vrlo ozbiljnih i podmuklih poremećaja krvi.Osim toga, uzrokuje i pad krvnog pritiska , što kod neobaviještenih pacijenata može rezultirati pogoršanjem stanja.

Najprodavaniji i najkorišteniji oblik je ubjedljivo onaj od deset tableta u”blister” pakovanju, a svaka tableta je u dozi od po 500 miligrama..Kupiti “tablu analgina”u državnim ili privatnim apotekama je bilo prosto kao i kupiti bombone.

Igra gluhih telefona

U pokušaju da saznamo stručno mišljenje prodavača – farmaceuta, i podatak zašto se sa ograničenim izdavanjem počelo tek prije nekoliko dana, naišli smo na zid šutnje i prebacivanje loptice.

U Apotekama Sarajevo smo dobili čak pet brojeva telefona, gdje nadležni redovito “nisu bili tu”, što s razlogom pobuđuje sumnju u namjerno plasiranje ovog lijeka u svrhu što veće zarade- klasični obrazac farmaceutskih kompanija i distributera lijekova širom svijeta.

Najveći paradoks je bilo javljanje magistrice Almase Čelebić, šefa nabavke i distribucije u Apotekama Sarajevo,koja nam je na pitanje o Analginu rekla da “nije kompetentna” kao što je isto izjavila i za pitanje o štetnim nuspojavama i činjenici da je isti lijek prodavan bez recepta dugi niz godina- i pored zakona koji nalaže sasvim suprotno.Paradoks je još veći ako se zna da ovlašteni farmakolog MORA znati osnovne činjenice o lijeku kojim se bavi, kako bi uopšte imao ovlaštenja nad distribucijom.

Razgovor sa cijenjenom magistricom se završio pomalo naglo, usljed neprekidnog ponavljanja o “nekompetenciji”.

Na kraju, bili smo prisljeni koristiti poziv telefonom u jednu javnu apoteku u opštini Centar, predstavljajući se kao “zabrinuti pacijent”.

Ljubazna apotekarka nam je rekla : “Nikad nije ni mogao bez recepta, piše fino u papirima, ali smo mi uvijek izlazili u susret ljudima, uzmite vi fino recept od doktora za 5-6 tabli , da ne morate stalno hodati tamo -vamo zbog običnog analgina…”

Na kraju, šokantna je i činjenica da je isti analgin bio dostupan i u ogromnoj dozi u ampulama od 5 mililitara sa dozom od 2,5 grama(2500 miligrama),po cijeni od par KM.

Dnevni avaz

3 thoughts on “Lijek koji izaziva teške nuspojave u BiH prodavan kao bombone

 • 14/08/2014 at 13:02
  Permalink

  Meni su u ljekarni rekli da sam mogla dobiti leukemiju od tih tableta sva Izbezumljena nisam ih vise koristila… :oo

  Reply
 • 13/10/2014 at 07:34
  Permalink

  Ja sam ih pila godinama, za sad mi nije nista.

  Reply
 • 13/11/2020 at 01:37
  Permalink

  Pije se kako piše u uputama najviše cca pet dana i max doze se ne smiju prekoračiti sve ok i nije ni korisniji ni štetniji od drugih analgetika

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: