Lideri SDA, SDP-a, SBB-a i Stranke za BiH o izborima u Srebrenici

Lideri SDA, SDP-a BiH, SBB-a BiH i Stranke za BiH trebali bi danas poslijepodne na sastanku u Potočarima razgovarati o lokalnim izborima u Srebrenici.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je jučer u Sarajevu da pitanje Srebrenice nije samo političko, pravno veći i moralno pitanje.

„Ima linija ispod koje ne možemo ići“, kazao je Tihić novinarima.

Očekujem, dodao je, da prvenstveno pokušamo postići dogovor, lidera koji su pozvani.

Ukoliko ne bude bilo dogovora onda će, kazao je Tihić, SDA izaći sa svojim stavovima i onim kako vidi rješenje toga problema.

„U SDA prvenstveno smo opredijeljeni da se izmijeni Izborni zakon i omogući glasanje svim građanima Srebrenice koji su ’91. godine imali prebivalište, bez obzira na etničku pripadnost“, kazao je Tihić.

Delegacija Saveza za bolju budućnost BiH (SBBBiH) na čelu s predsjednikom Fahrudinom Radončićem prisustvovat će sastanku u Srebrenici koji organizira Koordinacioni odbor organizacija koje provode kampanju za izmjene Izbornog zakona BiH, saopćeno je iz te stranke.

SBBBiH je već u Parlamentu BiH predložio izmjene Izbornog zakona BiH, s ciljem da na snazi ostane način glasanja iz 2008. godine.

Također, SBBBiH će na sastanku predložiti da se sve bošnjačke stranke ujedine na lokalnim izborima u Srebrenici i predlože zajedničkog kandidata za načelnika Općine.

Istovremeno, SBBBiH je pozvao sve Srebreničane, koji su zbog interesa pojedinih stranaka već godinama glasali u Tuzlanskom kantonu ili u Vogošći, da svoje prebivalište blagovremeno vrate u Srebrenicu i tamo ostvaruju svoje glasačko pravo, saopćeno je iz Pres-centra SBBBiH.

„Vidjet ćemo ishod sastanka, ništa se neće nametati, uglavnom će se čuti mišljenja i pozicije određenih stranaka u kom smjeru krenuti dalje i na neki način pokazati svoje jedinstvo kada je u pitanju Srebrenica“, kazao je Feni zamjenik načelnika Općine Srebrenica Ćamil Duraković.

Uglavnom, dodao je, stav preživjelih Srebreničana, odnosno njihovih udruženja je da prvenstveno mora doći do izmjene zakona kako ne bi smo „stavili tačku na i“ kada je u pitanju Srebrenica.

Potrebno je omogućiti svim Srebreničanima koji su bilo po popisu ’91. godine u Srebrenici, da imaju pravo glasa bez obzira na mjesto boravka i prijave.

„Dakle, to uključuje sve, ne samo Bošnjake, nego i Srbe koji su bili ovdje i Hrvate i sve druge”, kazao je Duraković.

Na pitanje šta se može očekivati na lokalnim izborima u Srebrenici ukoliko ne dođe do izmjene Izbornog zakona, Duraković je odgovorio da bi to bila “legalizacija genocida i legitimno predavanje Srebrenice u ruke onima koji taj genocid danas negiraju, a ’95. su ga činili sa predumišljajem i idejom da ovo u suštini postane dio projekta o velikoj Srbiji”.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: