Lideri dali pristanak na reformske zahvate: Dvije federalne jedinice i dva distrikta?

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u novom sastavu mora biti formirano do kraja ovog tjedna i o tome više nema razgovora. U suprotnom… Ovo je liderima šest političkih stranaka – Zlatku Lagumdžiji, Sulejmanu Tihiću, Draganu Čoviću, Boži Ljubiću, Miloradu Dodiku i Mladenu Bosiću – jasno stavljeno do znanja tijekom njihovog nedavnog boravka u Italiji. I nitko od njih nije na taj ultimatum SAD-a i Europske unije reagirao niti ga je stavio pod upitnik.

Po povratku iz Italije oni su učestali sa svojim međusobnim razgovorima, ne priopćavajući javnosti ništa, čak ni da su na svakodnevnoj telefonskoj vezi. Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik su u stalnom kontaktu, a prekjučer poslijepodne u Sarajevu su dva sata u četiri oka razgovarali Lagumdžija i Tihić. Potpuno su usuglasili svoje stavove i spremni su i na određene kompromise, čak i ustupke kako bi se napokon formiralo Vijeće ministara. Dragan Čović već nekoliko dana, a nakon što je odustao od zahtjeva za rekonstruiranjem Vlade Federacije kao uvjetom za formiranje Vijeća ministara, uvjerava javnost da je uspostava državne Vlade u novom personalnom sastavu gotovo stvar i da je samo pitanje trenutka kada će se to dogoditi, “ali svakako u ova dva – tri dana”.  Dodik je preksinoć kazao da je uvjet za formiranje Vijeća ministara “vraćanje na izvorni Daytonski sporazum”, uz znakovit naglasak da će BiH “sama sebe uništiti ako ne budu formirana glavna tijela vlasti jer je tako bilo i s bivšom Jugoslavijom”. Pri formiranju Vijeća ministara BiH važno je poštivanje balansa i pariteta, a sve drugo je pokušaj uvođenja nečeg što nije urgentno – precizirao je Dodik i iz ove  poruke vidljiv je “vlastiti obračun s vlastitim inatom”. Stavovi Bosića i Ljubića uglavnom su upakirani u puke fraze i ovisni su o onomu iza čega stoje Dodik, odnosno Čović, prvenstveno zbog toga što se SDS polako utapa u SNSD, a HDZ 1990. u HDZ.

Vruće telefonske veze

Što se, dakle, može očekivati u idućih nekoliko dana posebno zbog činjenice da Washington i Bruxelles preko svojih ljudi pomno prate svaki potez šestorice političkih lidera i drže ih na telefonskoj vezi? Scenarij, kako doznajemo iz svojih izvora u međunarodnoj zajednici, vrlo je jednostavan – pritiscima SAD-a i Europske unije omekšati stavove predsjednika šest stranaka koje čine parlamentarnu većinu, olabaviti atmosferu i u krajnjem pokazati svakome tko pokuša s blokiranjem konačnog dogovora da će biti uklonjen s političke scene. To bi trebalo značiti da se šestorka mora dogovoriti o tome tko će biti mandatar i odmah dogovoriti tko će sve biti državni ministri. Naši izvori kažu da suglasnost političkih stranaka o ministarstvima koja će im pripasti već postoji – dva HDZ-a će dobiti položaj predsjedatelja Vijeća ministara i dva ministra, SNSD i SDS tri ministarstva, a stranke platforme (SDP, SDA, Narodna stranka Radom za boljitak i HSP) četiri ministarstva, piše Dnevni list. U javnost je lansirana priča da je do sukoba došlo zbog nesuglasnosti o tome koje direktorske pozicije u državnim agencijama i direkcijama će pripasti kojoj stranci. Međutim, prava istina nije priopćena – u pozadini svega je rovovska bitka šest stranaka za poziciju ravnatelja Uprave za neizravno oporezivanje i zbog toga se lome koplja, dogovori prekidaju, a sukobi plamte.

Puno razgovora

Naime,  Milorad Dodik inzistira da njegov SNSD postavi ravnatelja Uprave za neizravno oporezivanje, tražeći pri tome  još dvije funkcije – državnog ministra za financije i državnog ministra civilnih poslova. S druge strane, Dragan Čović zahtijeva da njegov HDZ, uz položaj predsjedatelj Vijeća ministara, dobije i funkciju ravnatelja Uprave za neizravno oporezivanje. Stranke platforme, predvođene SDP-om i SDA, ne pristaju na takva rješenja i spremne su i na određene ustupke i kompromise pod uvjetom da dobiju položaj ravnatelja Uprave. Barem do sinoć, a i tijekom jučerašnjeg dana, bilo je puno telefonskih razgovora između lidera šest političkih stranaka, nije postignut napredak. Kako doznajemo od nekih od njih, povoljniji vjetrovi mogu se očekivati već danas. U petak će čelnici Europske unije u Bruxellesu razgovarati o BiH i oni čekaju dobru vijest iz Sarajeva, nimalo ne sumnjajući da će ona stići u vidu informacije da je dogovoreno formiranje Vijeća ministara BiH. Ovo utoliko više i prije što su prvaci šest stranaka dali svoj pristanak na reformske zahvate koji će BiH osigurati euroatlantske integracije. To znači pristanak na plan SAD-a i Europske unije po kojem će biti BiH sastavljena od dvije federalne jedinice, uz brisanje sadašnjih entitetskih granica, i dva distrikta. Te i takve reforme treba operativno završiti novo Vijeće ministara, a zakonodavno oba doma Parlamenta BiH. Rok za realiziranje ustavnih i ostalih reformi je, kako doznajemo iz naših izvora u međunarodnoj zajednici, lipanj iduće godine. Iz Bruxellesa i Washingtona šefovima šest stranaka jasno je poručeno da će, ako se ne dogovore i na bilo koji način blokiraju formiranje novog Vijeća ministara, gurnuti Bosnu i Hercegovinu u potpunu izolaciju za što će svakako snositi teške posljedice.

 

(Vijesti.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.