Laptop novo “oružje” policije

Policija u RS postala je prva agencija u regionu i šire koja će svoje zadatke na terenu obavljati uz pomoć specijalnih laptopa, a koji će im omogućiti da za nekoliko sekundi provjere sve tražene podatke o sumnjivim osobama ili vozilima.

Osim provjere, laptopi će u narednom periodu poslužiti i tokom uviđaja s obzirom na to da će inspektori i policajci direktno u njih unositi sve bitne podatke, kao i skice mjesta zločina ili nesreće.

Naime, MUP RS je nabavio 200 laptopa od američke firme “Intel”, koji će biti sastavni dio u vozilima policije RS.

Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova RS, izjavio je nakon jučerašnje prezentacije da će laptopi biti ugrađeni u 200 vozila, a da je njihovo uvođenje u rad važan korak u poboljšanju efikasnosti rada policije.

“Ovo je temelj, odnosno platforma na koju ćemo u budućnosti da nadograđujemo sve ostalo”, naveo je Čađo.

Dodao je kako će zahvaljujući informatizaciji rada policijske patrole za veoma kratko vrijeme moći provjeriti sve podatke o osobama ili vozilima koje budu provjeravali.

Laptopi, koji su od juče postali sastavni dio policijskih vozila, uvezani su sa Centralnim registrom BiH, zatim registrom Interpola, pa će policajci u svega nekoliko sekundi moći provjeriti da li je za nekom osobom raspisana potjernica ili da li je pak neki auto ukraden u zapadnoevropskim zemljama.

Ministar unutrašnjih poslova je naveo i da će u policijska vozila u RS uskoro biti ugrađene kamere, jedna koja će snimati unutrašnjost vozila, a druga ono što se dešava ispred vozila.

“Osnovni cilj je podizanje ukupne bezbjednosti građana po različitim osnovama. Ovo nije nešto što će služiti samo saobraćajnoj, već i kriminalističkoj policiji, a naša želja je da ubrzamo ukupne aktivnosti policije na terenu i da na kraju postižemo bolje rezultate rada”, izjavio je Čađo.

Gojko Vasić, direktor policije RS, rekao je da će laptopi biti na usluzi i građanima i policiji jer će novi sistem omogućiti da za maksimalno kratko vrijeme bude završena provjera.

“Naš cilj je da profesionalizam podignemo na najviši nivo, da policajce zaštitimo od njih samih, a građane od eventualnih zloupotreba”, rekao je Vasić, dodajući da su policajci na terenu osposobljeni za rad sa novom opremom.

Novina je i to što će se putam GPS sistema, ugrađenog u laptope, u svakom trenutku moći provjeriti i gdje se koje policijsko vozilo nalazi.

(Nezavisne novine)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: