LAGUMDŽIJA: Mislim da je moguće do kraja godine imati mandatara, a u januaru Vijeće ministara

foto: Sarajevo-x.comSocijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) organizirala je večeras u sjedištu stranke u Sarajevu tradicionalni novogodišnji prijem koji je okupio predstavnike političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, diplomatskog kora, medija te prijatelje i simpatizere SDP-a BiH.

U pozdravnom obraćanju predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija zahvalio je koalicionim partnerima, prijateljima i predstavnicima međunarodne zajednice na dolasku.

“Hvala vam na iskrenim željama da što prije dobijemo Vijeće ministara i iskreno se nadam da će to biti što prije”, kazao je Lagumdžija.

Dodao je da ne želi reći da su politički predstavnici blizu dogovora, jer svaki put kada to neko kaže stavovi su još udaljeniji.

“Neću reći ni da smo se dogovorili kao što su to neki ranije izjavljivali jer to naprosto nije tačno. Ali, iskreno se nadam da će dogovor biti što prije postignut. Što se nas tiče, to može biti i do kraja ove godine. To su moje želje za ovu i novu godinu”, rekao je.

Pojasnio je da je cilj SDP-a otvoriti proces mirenja nacionalnog i građanskog u Bosni i Hercegovini.

“Želim vam od sveg srca Bosnu i Hercegovinu u kojoj ćemo se okupljati, a ne dijeliti”, zaključio je novogodišnju čestitku predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

Žao mi je, ali nikakav dogovor o formiranju Vijeća ministara nije postignut, rekao je večeras u izjavi medijima u sjedištu SDP-a BiH predsjednik te stranke Zlatko Lagumdžija, zamoljen da prokomentira tvrdnje predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da je postignut dogovor o Vijeću ministara.
Lagumdžija je ponovio od ranije poznate stavove SDP-a.

“Nas ne interesuje neka velika matematika, interesuje nas politička logika. SDP je politička partija koja ne smije sebi dozvoliti da bude partija samo jednog naroda”, rekao je.

Tvrdi da je napravljen pomak ka tome da se SDP prihvati kao stranka i građana i konstitutivnih naroda.

“Mislim da je moguće do kraja godine imati mandatara, a u januaru Vijeće ministara. Međutim, to nije u rukama SDP-a”, izjavio je Lagumdžija.

Do euroatlantskih integracija nas, pojasnio je, jedino može dovesti mirenje građanskog i nacionalnog.

Kada je u pitanju 2012. godina, Lagumdžija je mišljenja da će ona biti vrlo teška u ekonomskom i socijalnom smislu.

“Mi se moramo fokusirati na ono zbog čega smo dobili mandat od građana. Isto tako, očekujem dobre vijesti na proljeće, sa samita NATO-a u Chicagu”, kazao je.

Upitan da prokomentira na koji način će funkcionirati Vijeće ministara koje će, kako stvari stoje, biti formirano “nasilu”, Lagumdžija je kazao da “kakvo god da bude, neće biti gore od sadašnjeg”.

Domaćini prijema, pored Lagumdžije, bili su i članovi Predsjedništva stranke i predsjedavajući Predsjednistva BiH Željko Komšić.

 

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: