LAGUMDŽIJA: KADA BUDU UKINUTI ŠTAMBILJI ZA NACIONALNI EKSKLUZIVITET, ONDA MOŽEMO RAZGOVARATI O TOME KAKO IĆI DALJE

Mora biti uvažena činjenica da su stranke potpisnice političke platforme stranke koje predstavljaju građane ove zemlje, ali i stranke koje predstavljaju i Srbe i Hrvate i Bošnjake u mjeri u kojoj su građani za njih glasali. Nije moguće izbaciti ove stranke iz vlasti zato što im HDZBiH ne da štambilj da su oni pravi Hrvati. Kada budu ukinuti štambilji za nacionalni ekskluzivitet onda možemo razgovarati o tome kako ići dalje”, izjavio je medijima u Sarajevu predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

Dodao je da je  2. marta razgovarao s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem te da je u toku susreta ponovo pozvao HDZBiH da zajedno naprave vladu koja će okupljati ljude na jasnom i preciznom programu.

“Ostao sam u obavezi prema Čoviću da mu iznesem konačne stavove SDP-a nakon današnje sjednice Predsjedništva SDP-a BiH. Za nas je stvar savršeno jasna: mi ćemo formirati Dom naroda FBiH, kreirati budžet FBiH, usvojiti budžet FBiH i to je jedino sigurno. Volio bih da to uradimo s HDZ-om jer bi to sigurno bilo kvalitetnije rješenje. Ali, ukoliko oni ne žele prihvatiti činjenicu da je prošlo vrijeme jednopartijskih sistema u ovoj zemlji, onda mi je zaista žao”, rekao je Lagumdžija.

Ponovio je da SDP nije stranka koja blokira proces formiranja vlasti.

“Mi s osvojenih 300.000 glasova ne možemo dozvoliti da neko sa 100.000 glasova traži da ima sve, baš sve, a da SDP nema ništa. To nije normalno, ali nastranu to što nije normalno, već nije u skladu s Ustavom”, rekao je Lagumdžija.

Onima koji prizivaju haos Lagumdžija je poručio da ne smiju imati nikakve iluzije.

“Neće se desiti nikakav haos”, zaključio je predsjednik SDP-a BiH.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: