LAGUMDŽIJA I RADONČIĆ USAGLASILI PODJELU FUNKCIJA U VIJEĆU MINISTARA BiH

Lideri Socijaldemokratske partije(SDP)  BiH Zlatko Lagumdžija i Saveza za bolju budućnost (SBB)  BiH Fahrudin Radončić potpisali su danas u Sarajevu protokol o principima uspostave saradnje i principe saradnje u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Epilog je to razgovora koje su delegacije dviju stranaka okončale danas u Sarajevu.

Kako je nakon sastanka izjavio predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija spomenutim principima potcrtana je neophodnost ubrzanja sveukupnih reformi u BiH.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić istaknuo je da će s učešćem SBB-a u vlasti biti unesena nova energija s fokusom na ekonomski razvitak. Lideri dviju stranaka su se usugalasili da će biti nositelji vlasti na državnom nivou, odnosno funkcija u Vijeću ministara.

Kako je najavljeno novi ministar sigurnosti bit će iz SBB-a BiH i najvjerovatnije lider ove stranke Fahrudin Radončić.

Prema usuglašenim principima zamjenik ministra finansija i trezora bi trebao biti iz SBB-a BiH, a ministar odbrane iz SDP-a.

Kako je rečeno premijeri (SDP) iz Sarajevskog, Tuzlanskog, Zeničkog i Unsko-sanskog kantona razriješit će ministre iz SDA, te će se pokrenuti aktivnosti usaglašavanja sa SBB-om da se što prije kompletiraju vlade u tim kantonima.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: