Kvalitetniji uslovi za povratak u Osmake

Radovi na višenamjenskom objektu za potrebe smještaja općinskih, javnih službi i drugih institucija u Osmacima, čiju je izgradnju finansiralo Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, u završnoj su fazi, a uskoro se očekuje i otvaranje zgrade.

– Još 2011. godine, kada smo krenuli u realizaciju ovog projekta, znali smo da je ova vrsta zgrade potrebna Osmacima da bi se unaprijedio povratak, ali i razvoj same općine. Vjerujem da će do kraja godine neke od službi već početi s radom u novoizgrađenim prostorijama – rekao je ministar za izbjeglice i raseljena lica RS-a  Davor Čordaš.

Dodao je da Ministarstvo, kada god je to moguće, nastoji da podrži projekte, kojima se obezbjeđuju kvalitetniji uslovi za povratnike, ali i druge stanovnike određene zajednice, jer se na taj način doprinosi razvoju cjelokupnog društva, reintegraciji povratnika, te samoj održivosti povratka.

Načelnik općine Osmaci Ljubo Petrović kaže da će u ovom objektu biti smještene ambulanta, Pošta, Geodetska i Poreska uprava i druge institucije što će značajno poboljšati uslove života u toj lokalnoj zajednici, saopćeno je iz Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS-a.

-Godinama nam je bilo jako teško motivisati ljude da se vrate u Osmake i ostanu na ovim prostorima, jer na prostoru općine nisu imali osnovne uslove za život. Zdravstvena zaštita je pružana od jednog ljekara u dvije ambulante u Osmacima i Capardama i tada je ljekar preglede radio u veoma neuslovnom prostoru. Sada će situacija biti mnogo drugačija. Pored toga imat ćemo bolje uslove za Geodetsku i Poresku upravu te Zavod za zapošljavanje. I Pošta će dobiti bolje uslove za rad u odgovarajućem prostoru – rekao je Petrović.

 

 

 

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: