Kupovna moć bh. građana daleko najgora u Evropi!

Bosna i Hercegovina na samom je dnu među evropskim zemljama kada je riječ o standardu građana, odnosno njihovoj kupovnoj moći, pokazalo je najnovije istraživanje Evropske agencije za statistiku Eurostat.

Prema tom istraživanju, bruto društveni proizvod (BDP) po glavi stanovnika u našoj zemlji najmanji je u Evropi i iznosi manje od jedne trećine prosjeka EU.

Ispred BiH su sve susjedne zemlje: Albanija, Crna Gora, Srbija i Makedonija. BDP po stanovniku Hrvatske je dvostruko, a Slovenije skoro trostruko veći od našega, što je poražavajući podatak.

Istraživanjem je mjeren i takozvani indeks stvarne individualne potrošnje (AIC) po  stanovniku u evropskim zemljama, koji je, također, jedan od pokazatelja kupovne moći stanovništva. I prema ovom parametru se BiH, zajedno s Albanijom, nalazi na samom dnu.

Analizom Eurostata, kroz oba pokazatelja, mjerilo se, praktično, koliko građani zemalja Evrope mogu kupiti robe za svoja primanja.

Naprimjer, stanovnik Luksemburga, zemlje s najboljim standardom, za svoju plaću može kupiti devet puta više robe nego građanin BiH.

Zapadnoevropske zemlje prve su na listi kupovne moći, a slijede ih države južne i centralne Evrope. Za njima zaostaju zemlje istočne Evrope, a potom slijede države zapadnog Balkana koje nisu u EU. BiH je, ukupno gledajući, najgore rangirana.

Ovo je još jedan pokazatelj katastrofalne ekonomske situacija u našoj zemlji, koja je posljedica rasprostranjene korupcije, lošeg poslovnog ambijenta, kompliciranih procedura, slabe vladavine zakona… kako je to zaključeno u nedavnom izvještaju američkog Stejt departmenta.

Posljednji i po konkurentnosti 

Prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma za 2011.-2012. godinu, BiH je po konkurentnosti smještena na 100. mjesto na svijetu, što je najgora pozicija u regionu.

Ovo predstavlja nazadak za dva mjesta za našu zemlju u odnosu na prošlogodišnji plasman. Švicarska je prva na listi, dok je na posljednjem mjestu Čad.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: