Kubanske vakcine za liječenje raka pluća i prostate u BiH

Kubanska vakcina Cimavaks koja se koristi za liječenje raka pluća i prostate uvezena je u BiH. U toku je provođenje kontrole kvaliteta prve serije u kontrolnoj laobratoriji Agencije za lijekove.

Iako Komisija za lijekove nije dala zeleno svijetlo za uvoz Cimavaksa, Agencija za lijekove BiH odobrila je uvoz višegradskom Immuno pharmu.

8.940 kilometara vazdušnom linijom od Banjaluke do Havane nisu bili prepreka Antoniju Popoviću da donese lijek bolesnom ocu.

Cimavaks EGF činio se u tom trenutku kao jedini spas u borbi protiv karcinoma pluća. Koštao je 3.400 dolara. Odlazak u Havanu, koji je moguć jedino kroz turističke angažmane, 3.000 KM i minimum 14 dana.

“Oni su na uzorku od 10.000 oboljelih imali uspješnih liječenja 68% i to od tih 68% jedan veliki postotak je bio ljudi koji su se izlejčili pred kolaps”, rekao je Antonio Popović.

Antonijev otac nije imao tu sreću. Smatra da su vakcine stigle prekasno i da se sudbina njegovog oca ne ponovi drugim građanima BiH smatra apsolutno podržava uvoz Cimavaksa.

Dozvolu za to dobila je Immuno pharm iz Višegrada.

Lijek je uvezen i u toku je provođenje kontrole kvaliteta prve serije u kontrolnoj laobratoriji Agencije za lijekove. Nakon svih analiza biće dostupan pacijentima, najvjerovatnije za dva mjeseca.

 

 

(N1)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: