Krnjić: Zavod PIO bilježi veće prihode zbog povećanja zaposlenosti u FBiH

Federalni zavod penzijsko – invalidskog osiguranja bilježi u prvih deset mjeseci ove godine prihode veće u odnosu na isti period prošle godine za 110,5 miliona KM, potvrdio nam je Zijad Krnjić, direktor ovog Zavoda.

Dodaje da je to izuzetno dobar rezultat kojem je doprinijelo i povećanje zaposlenosti, povećanje plaća, ali i to da su najveći dužnici poput Željeznica, rudnika, počeli izmirivati svoje obaveze. Sada je deficit Zavoda smanjen na 157 miliona KM, a u decembru prošle godine je dosezao do 220 miliona KM

Međutim, iako je situacija dosta bolja u odnosu na prošlu godinu, kako bi se nastavila na vrijeme isplata penzija, već se priprema dokumentacija za apliciranje kod banaka ponovno za revolving kredit, jer postojeći istječe 31. decembra.

– Za prvih deset mjeseci ove godine prihodi od doprinosa su veći nego u istom periodu lani za 110,5 miliona KM ili za 8,7 posto, što je izuzetno dobar rezultat. Moram naglasiti da smo u drugom dijelu godine značajno likvidniji tako da smo oktobarske penzije isplatili isti dan, a ne drugi, treći, peti. Tome je doprinijela veća uplata doprinosa, povećanje zaposlenosti, plaća, ali izmirivanje obaveza dužnika poput Željeznica FBiH, rudnika. Međutim, sada još uvijek imamo akumuliranog deficita oko 157 miliona KM, tako da radi redovnosti, likvidnosti isplate, trebamo koristiti još uvijek revolving kredit. I već smo u finansijski plan za narednu godinu predložili da se on u istom iznosu obnovi iako ga više i ne koristimo cijelog – govori nam Krnjić.

Podsjeća da postojeći revolving kredit istječe 31.decembra ove godine.

– I on će taj dan biti vraćen, a onda bismo, ako se bude išlo sa usvajanjem finansijskog plana, budžeta, od 1. januara 2018. godine obnovili novi ugovor za sljedeću godinu. Zatražit ćemo kao i prošle godine, 80 miliona KM. Čisto tu cifru, jer se radi o okvirnom iznosu, a mi koristimo koliko nam treba. Da se razumijemo, ni banke ne idu na 80 miliona KM, nego koliko im se sakupi. Zadnji ugovor je bio 74 miliona KM, a mi koristimo koliko nam treba. Primjera radi za isplatu posljednje penzije smo koristili 60 miliona KM, a već od ponedjeljka ćemo ta sredstva početi vraćati – objašnjava nam Krnjić.

Dodaje da novi Zakon o PIO-u donosi trezorsko poslovanje i dok ono ne zaživi, kao pomoć kod isplate penzija na vrijeme, će se najvjerovatnije koristiti revolving kredit.

Faktor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.