KRIŠTO, KUKIĆ I LIJANOVIĆ KANDIDATI ZA MANDATARA ZA POSTIZBORNI SASTAV VIJEĆA MINISTARA BiH

Borjana Krišto, Slavo Kukić i Mladen Ivanković Lijanović troje su kandidata za mandatara postizbornog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i svi su Hrvati.

Borjanu Krišto su kandidirale Hrvatska demokratska zajednica BiH i Hrvatska demokratska zajednica 1990, Slavu Kukića kao nestranačkog kandidata političke stranke okupljene oko zajedničke platforme, dok je pisana obavijest o kandidaturi Mladena Ivankovića Lijanovića, člana Narodne stranke “Radom za boljitak”, stigla od njega lično predsjedavajućem Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću.

To je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu izjavio upravo Radmanović sublimirajući dvodnevne konsultacije Predsjedništva s predstavnicima 12 stranaka koje participiraju u postizbornom sazivu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Stranka za BiH nije učestvovala u konsultacijma već je odmah naznačila da će biti u opoziciji, istakao je predsjedavajući.

Slijedi tehnička procedura prema kojoj kandidati do ponedjeljka treba da dobiju odgovarajuće obrasce, ispune ih, a nakon toga ih treba proslijediti na provjeru Centralnoj izbornoj komisiji i Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, dodao je Radmanović.

On očekuje da će cijeli proces slanja kandidatura i provjere biti završen do kraja iduće sedmice da bi Predsjedništvo vjerovatno 14. juna održalo sjednicu na kojoj sva tri člana tog državnog tijela treba tajno da se izjašnjavaju o kandidaturama ocjenama od jedan do tri. Rezultati se potom zbrajaju i kandidatura s najvećim brojem glasova prosljeđuje se u Parlamentarnu skupštinu BiH na potvrđivanje.

Radmanović je na pres-konferenciji rekao i da su u ova dva dana konsultacija svih 12 političkih stranaka zastupale deklarativne stavove o ravnopravnosti te potrebi da predsjedavajući Vijeća ministara bude iz reda hrvatskog naroda, kao i da je potreban princip rotacije. Stranke su govorile i o drugim pozicijama u Vijeću ministara, ali to nije ingerencija Predsjedništva.

“Ne znam što su to i govorili, vjerovatno zato da biste vi pisali o njihovim stavovima”, rekao je Radmanović novinarima na pres-konferenciji.

Pozvao je da do sjednice Predsjedništva koja se očekuje za 14. juni stranke pokušaju doći i do dogovora o novoj parlamentarnoj većini Bosne i Hercegovine jer u protivnom, sve što je do sada urađeno, uzalud je, naglasio je.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.