KREŠIĆ ZAKAZAO SJEDNICU DOMA NARODA FBIH ZA 10.MART

Dom naroda Parlamenta FBiH bit će konstituiran narednog četvrtka. Ovakvu odluku donio je Stjepan Krešić, predsjedavajući prošlog saziva Doma naroda Parlamenta FBiH i predsjedavajući konstituirajućom sjednicom novog sastava tog doma do izbora novog rukovodstva.
– Kao najodgovornija osoba za sazivanje konstituirajuće sjednice Doma naroda, donio sam odluku da njegova konstituirajuća sjednica bude sazvana 10. ožujka, kazao je Krešić danas za Oslobođenje.
Ne osvrćući se na pitanje da li su to od njega tražile stranke koje su pet mjeseci nakon izbora u BiH odlučile konstituirati novi saziv Doma naroda, pa makar i u nepotpunom sastavu, bivši član HDZ-a 1990 koji je nedavno prešao u HSPBiH, kazao je da je to njegova dužnost i obaveza.

Dovoljno vremena

– Smatram da do tog datuma ima dovoljno vremena da svi organi koji sudjeluju i izbornome procesu – prvenstveno mislim na Centralnu izbornu komisiju BiH i županijske skupštine koje to nisu dosad uradile, završe svoj dio posla. Stoga se nadam da će Dom naroda 10. ožujka profunkcionirati u punom kapacitetu, naglasio je Krešić.
Ovim je značajno olakšan posao novoizabranim delegatima Doma naroda Parlamenta FBiH, njih 36 od ukupno 58 propisanih Ustavom, u sazivanju i organiziranju konstituirajuće sjednice. Radi se o delegatima iz stranaka potpisnica SDP-ove platforme s konkretnim zadacima buduće vlasti u FBiH i BiH, koju su potpisali SDA, NSRB i HSPBiH.
Odluke o početku uspostave vlasti u FBiH – koja po logici mora početi od formiranja Doma naroda, u čijim ingerencijama je ključ izbora šefova izvršne vlasti i početka formiranja nove Vlade – u ova dva dana trebalo je da donesu najviši stranački organi SDP-a i SDA. Ukoliko, pak, kantonalne skupštine Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog, Livanjskog i Posavskog kantona do tada ne izaberu svoje predstavnike u Dom naroda, konstituirat će ga, po svemu sudeći, dosad izabranih 36 delegata iz šest kantona (Sarajevskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog, Bosanskopodrinjskog, Zeničko- dobojskog i Srednjobosanskog).

 

(Oslobođenje)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: