KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA FBiH 22. NOVEMBRA, IZBOR NOVOG RUKOVODSTVA NAKNADNO

Konstituirajuća sjednica novog saziva Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za ponedjaljak, 22. novembra, u Sarajevu.

Nakon verificiranja mandata, novoizabrani poslanici će položiti zakletvu.

Po izjavi Safeta Softića, predsjedavajućeg u dosadašnjem četverogodišnjem mandatu, sjednica će potom biti prekinuta, a novo rukovodstvo će biti imenovano u njenom drugom dijelu, čiji se datum još ne može odrediti.

Izbor novog rukovodstva je čin kome treba da prethodi prijedlog nove parlamentarne većine, a ona još nije dogovorena.

Softić će voditi konstituirajuću sjednicu u ponedjeljak, kao i do izbora novog rukovodstva.

Prema rezultatima općih oktobarskih izbora u Bosni i Hercegovini, Predstavnički dom u Parlamentu Federacije BiH kao najviše predstavničko zakonodavno tijelo s 98 poslaničkih mjesta, u novom mandatu činit će deset političkih subjekata – devet stranaka i jedna koalicija umjesto dosadašnjih 12 subjekata.

Najveći broj novih mandata na izborima je osvojila Socijaldemokratska partija BiH (28), Stranka demokratske akcije (23), Savez za bolju budućnost BiH (13), Hrvatska demokratska zajednica BiH (12), Stranka za BiH (9), po pet mandata Narodna stranka “Radom za boljitak” i koalicija HDZ1990 – HSP, a Savez nezavisnih socijaldemokrata, A-SDA i Demokratska narodna zajednica po jedno mjesto.

Dosadašnji četverogodišnji saziv završava mandat s 12 stranaka i u nešto izmijenjenoj strukturi, koja nije značajno utjecala da parlamentarnu većinu od početka čine SDA, SBiH, HDZBiH i HDZ1990 te SNSD.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.