Komšić podnio ostavku na stranačke funkcije

Željko Komšić podnio je u ponedjeljak ostavku na sve funkcije u Socijaldemokratskoj partiji (SDP) Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za Al Jazeeru u ovoj stranci.

Iz SDP-a nisu htjeli dati više detalja o Komšićevoj ostavci, navodeći da se radi o privatnim razlozima.

U posljednje vrijeme postojale su određena neslaganja u vrhu stranke. Kako Al Jazeera doznaje, neposredni razlog ostavke je neslaganje u vezi sa  kandidaturom srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda koju je nedavno Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a, podržao u Beogradu.

Tokom sastanaka predsjednika Hrvatske, Srbije i članova Predsjedništva BiH na Jahorini u februaru, Komšić je kazao novinarima da predsjednici triju država nisu razgovarali o kandidaturi Jeremića.

„Ja sam iznio svoj lični stav, i on će biti takav i za mjesec dana, kao što je danas“, kazao je Komšić na Jahorini. „ Dakle isti je stav, ja sam protiv te kandidature“.

Bosanskohercegovački mediji prenose da postoje indicije da se Komšić odlučio na ovaj potez nakon dužeg nezadovoljstva zbog načina donošenja odluka unutar stranke i njegovom pozicijom u SDP-u.

Funkcija člana Predsjedništva 

Željko Komšić je na posljednjim izborima po drugi put izabran za člana Predsjedništva BiH kao kandidat SDP-a s više od 330.000 glasova, dva puta više od zbira glasova njegovih najvećih konkurenata i 50.000 više od svoje stranke.


Prof. Asim Mujkić o ostavci Komšića

U SDP-u je na posljednjim unutarstranačkim izborima izabran za potpredsjednika i člana Glavnog odbora.

Komšić ostaje na poziciji člana predsjedništva BiH.

Profesor Zoran Tomić sa Sveučilišta u Mostaru kazao je za Al Jazeeru da se Komšić neće dugo održati kao član Predsjedništva ukoliko ne bude imao političku podršku.

„Imat će simboličnu ulogu i ako se to nastavi, očekujem da će podnijeti ostavku i na tu funkciju“, kazao je Tomić.

„Između Lagumdžije i Komšića odavno nema ljubavi“, rekao je on.

Personalizacija politike

„Komšića već duže nema u medijima, pogotovo kada su strateške politike SDP-a u pitanju i to je jedan dobar signal koji govori da je gospodin Komšić ugrožen u politici SDP-a“, kazao je Tomić, ali i dodao da ne vjeruje da će u SDP-u doći do raskola.

„Lagumdžija se obračunao i s većim političkim protivnicima nego što je to Željko Komšić“, rekao je Tomić.

Asim Mujkić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, kazao je da SDP „pati od personalizacije politike, od lidera, itd.“, te dodao da će se glasači na budućim izborima vjerovatno okrenuti drugim političkim opcijama.

Kazao je da ostavka Komšića „nažalost neće moći puno da utiče na stabilizaciju BiH i na neki progres u našem društvu“.

(Izvori: Al Jazeera i agencije)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: