Kompanija Medimpex će za Federaciju BiH nabaviti 500.000 ruskih vakcina, prve doze za tri dana

Sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine je završena, a odlučeno je da će kompanija Medimpex nabaviti 500.000 “Sputnik V” vakcina.

Nakon dužeg zasjedanja Ad hoc tijela za nabavku vakcina u Federaciji BiH i kraćeg zasjedanja Vlade FBiH odlučeno je da se u ovom trenutku ide u nabavku vakcine sa firmom Medimpex, a da u narednom periodu budu uključene i druge veledrogerije koje danas nisu uspjele dostaviti kompletnu dokumentaciju.

Vlada FBiH je naložila Zavodu za javno zdravstvo da s Medimpexom iz Vogošće već danas potpišu ugovor, a Medimpex ima rok od tri radna dana da dostavi 100.000 vakcina “Sputnik V”. Ukoliko ovaj ugovor bude potpisan danas, vakcine bi u Federaciji BiH trebalo da budu najkasnije do ponedjeljka.

Ugovor sa ovom firmom obuhvata ukupno 500.000 vakcina koje bi trebalo da dostave u narednom periodu. Banka preko koje bi trebalo da idu akreditivi je vjerovatno Sparkasse. Nakon prvih doza od 100.000 komada, ukoliko ugovor bude potpisani, preostale doze bi trebalo da pristižu u naredne dvije do tri sedmice.

Informacije o kompanijama koje su dostavile ponudu
Informacije o kompanijama koje su dostavile ponudu

Medimpex d.o.o. Sarajevo je dopis dostavio za agenta Nikolu Zukur Lakušića koji je ekskluzivno ovlašten za dopremu, uvoz i sve ostalo potrebno za vakcinu Sputnik V, a dostavljen je i dopis Ekatarine Kuznetsova ispred Ruskog investicionog fonda da je agent Lakušić ovlašten za prodaju vakcina na teritoriji bivše Jugoslavije.

Cijena koju je ponudila ova kompanija je 14,31 euro po dozi, a cijena skladištenja i distribucije do kantonalnih zavoda za javno zdravstvo je 0,25KM po dozi.

S obzirom na to da do danas mnoge kompanije nisu dostavile kompletnu dokumentaciju koja je Zavodu potrebna kako bi bio sklopljen ugovor za nabavku vakcina, odlučeno je da Ad hoc tim nastavi pregovore i sa tim kompanijama.Na stolu je bilo i moguće odlaganje odluke o sklapanju ugovora do petka, no u ovom momentu hitnosti to nije bila najbolja opcija. Ad hoc tim je na današnjoj sjednici obavio pregovore putem videolinka sa kompanijama koje su naknadno dostavile informativne ponude za nabavku, a to su Medimpex, CEE-MED iz Hadžića i Bosnalijekom.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: