Koliko nam zaista nedostaje medicinskih sestara

Već godinama se bruji o masovnom odlivu medicinskih radnika iz naše zemlje. Kako bismo vidjeli nedostaje li medicinskih sestara i tehničara, pozvali smo nekoliko bolnica i domova zdravlja širom BiH.

Tačni podaci

Oni koji svakodnevno spašavaju živote i brinu o zdravlju građana svoje plaće smatraju mizernim i ponižavajućim te navode da je to glavni razlog masovnog odlaska zdravstvenih radnika iz BiH. 

Prosječna neto plaća medicinskih sestara iznosi nešto više od 800 KM. Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u posljednih šest godina iz naše zemlje su otišle 4.793 medicinske sestre i tehničara. Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva, za „Avaz“ nije mogao potvrditi ove podatke, jer tačan broj, kako je rekao, nema.

– Ne raspolažemo tačnim podacima, jer je to vrlo neuredno. To je zanimanje koje je vrlo traženo na Zapadu, tako da veliki broj mladih medicinskih sestara odlazi. Bez obzira na stalnu edukaciju, mi smo u deficitu, jer je to veoma tražen kadar – kazao je Mandić.

S druge strane, kada smo pozvali Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru, kazali su da je kod njih situacija drugačija.

– Mogu slobodno reći da nama ne nedostaje medicinskih sestara te da nemamo problema u tom segmentu – kazala je Adrijana Pandža, potparol ove bolnice.

Bez problema

Slično je, prema riječima direktora Kantonalne bolnice Rasima Skomorca, i u Zenici.

– U najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Kantonu Zenica ne nedostaje medicinskog osoblja, a o tome svjedoči da ih čak nema ni na birou – istakao je Skomorac.

Ferid Alić, pomoćnik direktora u Domu zdravlja Zenica, potvrdio nam je da nemaju nikakvih poteškoća u organizaciji, jer na tržištu ima dovoljno medicinskih radnika koji žele raditi.

– U posljednih pet godina u našem Domu zdravlja prestalo je raditi 11 medicinskih sestara/tehničara, koji su otišli u inozemstvo. Od ukupnog broja radnika osam radnika su muškarci, a tri radnika su žene – kazao je Alić.

Kako pravih brojeva nemamo, analize nisu napravljene, a građani koji čekaju po ordinacijama tvrde sasvim drugačije, onda je teško i presuđivati.Za bolnice i domove zdravlja nema razloga za brigu, vlasti opet tvrde drugačije

Ni u Goraždu nisu odlazili

Iz Doma zdravlja „Dr. Isak Samokovlija“ Goražde kazali su nam da posljednjih godina niko nije odlazio u inozemstvo zbog posla. 

– Niko od naših medicinskih sestara nije otišao u inozemstvo, ali znamo da je nekoliko zdravstvenih radnika otišlo iz Kantonalne bolnice – kazali su nam.

(Avaz.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: