Koliko košta ljetovanje u Neumu?

Ako odlučite da se ovih dana zaputite na ljetovanje ili kupanje u jedini bh. gradić na moru Neum, „okrenite“ preko alternativnih graničnih prijelaza ili Svitave. Koliko god vožnja uskom i krivudavom cestom neumskim zaleđem bila loše vozačko iskustvo, gužve na granici u Doljanima i Gabeli već su počele, u što se jučer uvjerila i naša patrola, koja je posjetila Neum.

Kozija staza

Već u 9 sati ujutro u Doljanima se protezala velika kolona vozila, a na prelazak granice čekalo se i po 40 minuta. Ništa bolja situacija nije bila ni na graničnom prijelazu Gabela, gdje je čak i u poslijepodnevnim satima vladala gužva. Zato je naša ekipa odlučila prekinuti čekanje na prelazak granice u Doljanima te se, uz nadu da će godinama obećavani put Neum – Stolac uskoro postati stvarnost, zaputila u reli avanturu „kozijom stazom” preko Svitave.

kolona-na-doljanima-u-jutarnjim-satima

Već u 9 sati ujutro u Doljanima velika kolona vozila

Naime, uska i krivudava cesta izgrađena sedamdesetih godina prošlog stoljeća jedina je putna veza koja bez prelaska granice s Hrvatskom povezuje ostatak države s jadranskom obalom.

U Neumu je još predsezona, ali turista ima, uglavnom domaćih gostiju. Zadovoljni su ponudom, cijenama i čistoćom. Kažu da je odmor u Neumu najljepši u ovo doba godine, kada nema gužve. Također ističu da, za razliku od hrvatskog Jadrana, gdje su cijene porasle za 20 posto, u bh. morskom gradiću nema poskupljenja.

Smještaj se može pronaći po cijeni od 10 do 50 KM u sobama i apartmanima, odnosno do 100 KM u hotelima i luksuznim apartmanima. Kad su u pitanju cijene hrane i pića, one su tek neznatno veće u odnosnu na one u ostatku BiH.

– Neum je super, bolji nego sve ostale morske destinacije u okruženju. Nije skupo, cijene su za svačiji džep. Ja sam platio noćenje u apartmanu 50 KM. Kafa je dvije KM, a za ručak je potrebno oko 10 KM. Prezadovoljan sam čistoćom i higijenom – kaže nam Halid Rahmanović iz Banovića.

Humu Kamenjašević iz Sarajeva, koja je s mužem i kćerkom u ponedjeljak došla na ljetovanje u Neum, zatekli smo na plaži ispod hotela „Zenit“ dok je čitala „Avaz“, koji joj je, kako kaže, omiljeno štivo na plaži.

huma-kamenjasevic-odmara-uz-avaz

Kamenjašević: Bez „Avaza“ nigdje

– Bez „Avaza“ nigdje! Cijene su iste kao i lani. Mi smo smještaj plaćali 20 KM po osobi. Zadovoljni smo i fino nam je – ističe Kamenjašević i dodaje da je Neum odlično mjesto za odmor, pogotovo u predsezoni, kada plaže nisu krcate.

Baš kao i gosti, zadovoljni su i neumski hotelijeri, koji ističu da su im smještajni kapaciteti dobro popunjeni.

Očekujemo rekorde

Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice HNK, koji inače živi u Neumu, ističe da će Neum pravi turistički bum doživjeti za petnaestak dana.

– Još nije počela prava sezona, također je i ramazan, a nije završena ni školska godina. Sve to utječe na sezonu u Neumu, tako da posjeta još nije na nivou. Od 1. jula očekujemo navalu. Hotelijeri bez imalo glume kažu da su i sada izuzetno zadovoljni posjetama iako je još predsezona – naglašava Krešić.

On se nada da će se ostvariti prognoze turističkih stručnjaka da će ova turistička sezona u Neumu biti rekordna.

Za svačiji džep

Emra Zukić, koja je u Neum došla sa zaručnikom Alemom Begićem, svima preporučuje da baš u tom gradu ljetuju.

– Već nekoliko godina ljetujemo u Neumu i, za razliku od susjeda, cijene su dosta pristupačnije. Mi smo smještaj u hotelu platili 80 KM, dok je u Brelima u Hrvatskoj apartman 150 eura. Velika je to razlika, a Neum je sigurno za svačiji džep – navodi Zukić.

Cijene u Neumu

  • 10 do 100 KM – noćenje
  • 1,5 KM po satu, 7 KM po danu – parking
  • 5 KM po danu – unajmljivanje ležaljki
  • 5 KM po danu – unajmljivanje suncobrana
  • 1.5 do 2,5 KM – kafa
  • 2,5 do 3 KM – sokovi
  • 6 do 15 KM – pizza
  • 6 KM – ćevapi
  • 5 KM – hamburger
  • 12 KM – pileći fileti sa žara

 

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: