Koliko je boraca u BiH bilo na kraju rata, a koliko ih je danas?

Borci okupljeni oko Savjeta branitelja FBiH traže da se objasni otkud sada 585.000 pripadnika boraca uvedenih u registar, kada ih je 1995.godine bilo blizu 370.000. Zbog svega traže novi registar u kojem bi se, prema riječima Drage Grbavca, predsjednika Udruženja zaboravljenih branilaca za BiH, nalazili istinski borci.

Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja, na ove navode odgovara kako treba imati na umu da pored boraca koji su živi dočekali kraj rata, ima još 60 hiljada poginulih i 65 hiljada ratnih vojnih invalida.

Kineska vojska

-Mi imamo dokument, vojnu tajnu, da je 1995. godine bilo negdje oko 329.000 pripadnika Armije RBiH i oko 37.000 HVO-a. To je ukupno nešto manje od 370 hiljada, ali otkud 585 hiljada, koliko ih je sada uvedeno u registar? Tražimo da nam se to objasni i da se zbog toga sačini novi registar u kome bi se nalazili pravi borci – govori Grbavac.

Dodaje da zbog svega traže i novu reviziju boračkih kategorija.

-Neka počnu od nas, mi se ne bojimo jer smo časno i pošteno branili ovu zemlju. Također se postavlja pitanje otkud toliko oficira, zapovjednika ? Pa to ni kineska vojska ne bi mogla podnijeti – priča Grbavac.

Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, kaže da su na oko 370.000 živih boraca koji su dočekali kraj rata, imali oko 60 hiljada poginulih.

Izrada registra

-Tu je i 65 hiljada ratnih vojnih invalida koji su na početku agresije izbačeni iz stroja. Međutim, imamo jednu situaciju da je broj od 585.000 proizašao iz toga što se tu nalaze i ljudi koji su bili u vojno-namjenskoj industriji, MUP-u… Nalaze se i svi oni koji su bili u vojsci od jednog mjeseca do 39 mjeseci. Što se tiče zahtjeva boraca o izradi registra, mi nastavljamo sa tim i upravo sada su na redu demobilisani borci. Ukoliko borci sumnjaju na nekoga da je lažni pripadnik boračke populacije, onda neka to i prijave u naše ministarstvo – pozvao je Bukvarević.

Federalna vlada izdvaja 550 miliona KM godišnje

Bukvarević objašnjava da u ovom trenutku pravo na naknade iz Federalnog budžeta ostvaruje 130 hiljada korisnika.

-Ostvaruje ih oko 50 hiljada RVI, 42 hiljade porodica poginulih i 5.000 dobitnika najvećih ratnih priznanja. Također, ostvaruje pravo oko 34 hiljade boraca koji imaju pravo na prijevremenu povoljniju penziju. Dakle, ukupno možemo reći da je negdje oko 130 hiljada korisnika sa federalnog nivoa i za to Vlada FBiH izdvaja oko 550 miliona KM na godišnjem nivou – rekao je Bukvarević.

 

 

(Faktor.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: