Kolektivna dženaza u Bratuncu: Smiraj za još 15 bošnjačkih žrtava

ispracaj ubijeni bratuncana2Ispred Komemorativnog centra u Tuzli jučer su ispraćeni posmrtni ostaci tijela 15 ubijenih bošnjačkih civila iz Bratunca koji su stradali u julu 1992. godine. Njihova tijela danas će biti ukopana na mezarju Veljaci u Bratuncu na sedmoj kolektivnoj dženazi ubijenim Bošnjacima s područja ove općine.

Danas će na Veljacima biti ukopani Mehmedalija Begzadić, Memiš Čivić, Senahid Čivić, Vejsil Ferhatović, Kada Mustafić, Selman Omerović, Mirsad Omerović, Jusuf Ramić, Šaban Ramić, Mehmed-Rifat Suljić, Rešid Tabaković, Tifa Talović te tri ženske neidentificirane osobe, pod oznakom N. N., a čiji se DNK uzorci nisu poklopili s uzorcima članova porodica koji traže svoje nestale.

Protokol dženaze u Bratuncu počinje danas u 12 sati, a bit će klanjana nakon podne-namaza. Do sada su na Veljacima ukopana 252 tijela ubijenih Bošnjaka.

Tokom 1992. u Bratuncu su u masovnom etničkom čišćenju ovoga grada ubijena 603 civila. Pretpostavlja se da je još oko 2.500 civilnih žrtava Bratunca ubijeno u tragediji Srebrenice u julu 1995.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: