Knjige za osnovce do 130, za srednjoškolce i do 350 KM

U svim osnovnim i srednjim školama na području Federacije BiH nastava će početi 1. septembra, jedino je pod upitnikom u Unsko-sanskom kantonu. Na snazi je i dalje odluka o organiziranju štrajka u svim osnovnim i srednjim školama zbog neispunjavanja obaveza Vlade USK, potvrdio je za “Dnevni avaz” Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.

– U toku su pregovori između Vlade i Sindikata. Ako Vlada počne ispunjavati svoje ustavne nadležnosti, u smislu obaveza prema osnovnom i srednjem obrazovanju, nastava će početi na vrijeme i u USK – rekaoje Šatorović.

Jeftinija oprema

Početak školske godine ponovo je ukazao na manjkavost obrazovnog sistema, a u svemu najviše ispaštaju djeca i roditelji. U krizi koja vlada u našoj zemlji, u kojoj je bez posla 560.00 građana, za opremanje jednog učenika potrebno je izdvojiti prosječnu plaću u BiH, a računajući izlete i ekskurzije, cifra može biti i do 1.500 KM. U knjižarama očekuju najveće gužve krajem ove sedmice i početkom naredne, a mnogo je zabrinutih roditelja, naročito onih koji imaju više djece i koji traže najjeftiniju školsku opremu.

Veći problem od gužvi u knjižarama za roditelje predstavljaju visoke cijene. Najpotrebniji su udžbenici koji za osnovce koštaju do 130 KM, a za srednjoškolce i do 350 KM! Za ruksak je minimalno potrebno izdvojiti 20 KM, no u nekim knjižarama i prodavnicama u prodaji su i oni čija cijena je 10 puta skuplja. Tome treba dodati neophodni pribor, garderobu…

 Nude zamjenu

 Spas za roditelje predstavlja razmjena udžbenika ili kupovina korištenih. Polovne knjige upola su jeftinije nego u knjižari, a ulični prodavači nude i zamjenu, dvije knjige za jednu. Također, kupuju i korištene knjige i njih su spremni platiti 2,5 KM. Sve popularnije među roditeljima su i stranice na Facebooku na kojima razmjenjuju i kupuju udžbenike za školarce.

 

 

 

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.