Klimatolog FBiH najavljuje lijepo vrijeme: Čeka nas najtopliji kraj aprila od 1950. godine?!

Nakon prohladnih i kišovitih dana aprila, od četvrtka nas očekuju temperature blizu onih rekordnih kada se u Sarajevu 1950. godine živa na Celzijevoj skali popela do čak 30,2 stepena. Ova vijest posebno će obradovati one najmlađe, ali će izmamiti i osmijeh na licu onih starijih, koji će konačno moći sjesti i popiti dnevnu kafu u nekoj od ljetnih bašti u svom gradu.

Dugo očekivano toplo proljeće s temperaturama čak iznad 25 stepeni konačno je stiglo. To je i predviđanje klimatologa Hidrometeorološkog zavoda FBiH Željka Majstorovića.

– U srijedu počinje razvedravanje, tako da ćemo kišobran moći ostaviti kod kuće. Očekujemo temperaturu od čak 26 stepeni. Vikend koji je pred nama također će biti vrlo ugodan i topao. Svakog dana temperatura će biti viša za dva stepena, pa će i 1. maj proći u znaku sunca i visokih temperatura – najavljuje Majstorović, naglašavajući da su mogući tek povremeni pljuskovi.

Majstorović ne isključuje mogućnost da će kraj aprila biti rekordan po visokim temperaturama.

– Neki od rekordnih dana aprila zabilježen je 2003. godine, kada se živa u termometru popela do 29,8 stepeni. Kraj ovog aprila također bi mogao biti rekordan – dodao je Majstorović.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: