Klanjana dženaza zvorničkim žrtvama

Klanjana je 17. po redu kolektivna dženaza nedužnim zvorničkim žrtvama.

U kabure je danas spušteno 36 tabuta. Dženazi i posljednjem ispraćaju je prisustvovalo preko 2.000 članova porodica žrtava, preživjelih Zvorničana, predstavnika Islamske zajednice, vlasti i drugih građana.

Dženazu namaz je predvodio Remzija Pitić, muftija goraždanski, dok je podne namaz predvodio Vahid efendija Fazlović, muftija tuzlanski. Ukopano je 10 identifikovanih žrtava i čak 26 žrtava pod oznakom NN. Radi se o žrtvama koje nije moguće identifikovati, jer njihovi srodnici najvjerovatnije nisu dali krv.

Najmađa žrtva koja je danas ukopana je maloljetni Senad Ahmetović, dok je najstarija Salih Selimović, koji je ubijen u 58-oj godini života. Na dženazi su ukopani otac i sin Šaban i Samir Mustafić. Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su zajedno na površini terena u mjestu Planinci na području Zvornika.

Pored njih, danas su ukopani i Himzudin (Himzo ) Alić, Beriz (Smail) Ahmetović, Izet (Mustafa) Memić, Feriz (Alija) Kajić, Alija (Mehmed) Hrustanović i Nuko (Haso) Hasanović.

Uključujući i današnju dženazu u Memorijalnom centru Gornja Kalesija je ukopano preko 700 žrtava, dok je u odvojenim porodičnim mezarjima, po volji srodnika, ukopano oko 400 tijela.

Tokom 1992. godine ubijena su 1.573 zvornička Bošnjaka. Porodice tragaju za još oko 500 ubijenih. U genocidu je ubijeno oko 460 Zvorničana.

 

 

 

(S.K./Faktor.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.