Kiša za prvomajske praznike, stabilizacija vremena poslije 07.maja

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izradio je dugoročnu prognozu za period od 30.aprila do 13.maja, u kojoj se navodi da nas za prvomajske praznike očekuje oblačno vrijeme sa padavinama, a poboljšanje vremena možemo očekivati tek poslije 07.maja.

Oblačno prije podne i djelimično sunčano poslije podne očekuje se prvog dana vikenda. U Bosni su mogući slabi lokalni pljuskovi.

U noći sa subote na nedjelju doći će do naoblačenja koje će u nedjelju usloviti kišu i pljuskove uglavnom u drugom dijelu dana.

Očekivane sume padavina iznosit će od 5 do 15 litara po metru kvadratnom.

U nedjelju doći će do pada temperature tako da će se maksimalne temperature u našoj zemlji kretati između 11 i 17 stepeni.
Prva sedmica u maju protećiće u nestabilnom vremenu sa kišom koja će biti intezvnija u ponedjeljak i utorak. Na visokim planinama moguća je i susnježica.

Očekivane sume padavina u ponedjeljak i u utorak kretat će se od 20 do 40 litara po metru kvadratnom.

U srijedu i četvrtak doći će do postepene stabilizacije vremena sa povremnim slabim padavinama. Temperature zraka uglavnom će se kretati između 10 i 17 stepeni.

U petak i za vikend (07. i 08.05.) prema sinoptičkim kartama očekuje se više sunčanih sati i relativno stabilno vrijeme.

Suho i stabilno zadržat će se i u ponedjeljak, 09.maja  ali već od utorka pa do kraja prognoziranog perioda moguće su nove padavine. Temperature će biti nešto veće i nerijetko će prelaziti dvadeset stepeni, navodi se u dugoročnoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: