Kasnit će isplata 30 posto penzija

Isplata aprilskih penzija u Federaciji BiH počet će 7. maja, ali niko sa sigurnošću ne zna kada će svi korisnici primiti svoj novac. Ono što je sigurno jeste da do 15. ili čak 20.maja penzije neće dobiti oko 30 posto penzionera. Za njihovu isplatu u Zavodu PIO/MIO nedostaje oko 20 miliona KM. Za ukupnu mjesečnu isplatu svih penzija neophodno je osigurati 150 miliona maraka.

Šef Ureda za odnose s javnošću Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje u FBiH Tomislav Kvesić u izjavi za “Dnevni avaz” kazao je da će se penzije isplaćivati kako bude pristizao novac na račun Zavoda.

Prema optimističnim procjenama Kvesića, isplata će početi na vrijeme, ali ipak će trajati onoliko dana koliko bude potrebno da se prikupi sav potreban novac.

– Da imamo sva sredstva, isplatili bismo sve ujednom danu, zato će se isplata i ovog mjeseca odužiti. Nakon što prvog dana isplatimo većinu sredstava, ostatak penzija isplaćivat ćemo shodno dnevnom prilivu sredstava, a koliki će taj priliv biti, teško je prognozirati – kaže Kvesić.

Ovakva situacija nastalaje zbog duga na računu Zavoda, većeg od 100 miliona maraka, koji se odavno vuče. Uprkos najavama penzionera da će izaći na proteste, Kvesić tvrdi da redovnijih isplata ne može biti, kao ni povećanja od pet posto koje penzioneri traže.

– Iluzorne su priče da se penzije mogu povećati, ali ako se poveća broj zaposlenih, kako je to obećavano, to bi bilo moguće. – istakao je Kvesić.

 

 

 

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: