Karantin u B. Brodu: Građane RS-a smještaju u šatore, a one iz FBiH nakon pregleda šalju dalje

Ono što je portal Klix.ba i najavio jučer u popodnevnim i večernjim satima je demonstrirano u Bosanskom Brodu gdje su blizu granice postavljeni šatori u vidu karantina. Kako nam je potvrdio savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman, u ovim šatorima se smještaju državljani BiH iz RS-a koji pređu granicu, dok se bh. državljani s područja FBiH šalju dalje uz policijsku pratnju.

Potvrdio je to i komandant Općinskog štaba za vanredne situacije Ilija Јovičić.

Јovičić je naveo da ljekar uzima bris od svakog, kontroliše temperaturu i drugo, popunjava obrasce i elektronski upućuje na potrebne adrese.

“Osobe iz Federacije BiH se pod pratnjom sprovode do granice s FBiH i upućuju u matične opštine, prosljeđujući i podatke, i to svaki dan u 13:00 sati. Osobe iz FBiH s temperaturom i simptomima virusa odmah se upućuju u bolnicu u Doboj na daljnje postupanje”, naveo je Јovičić.

On je rekao da se osobe iz Republike Srpske smještaju u šatore u centralnom karantinu u Bosanskom Brodu gdje čekaju nalaz brisa, odnosno rezultate testiranja.

“Po dobijenim nalazima, maksimalno 24 sata od ulaska u karantin, u zavisnosti od rezultata testa postupak je sljedeći: osobe za koje je utvrđeno prisustvo koronavirusa prevoze se Banju Luku u karantin, odnosno liječenje. Osobe za koje je utvrđeno da nemaju novi virus upućuju se u opštinske karantine, svako u svoju opštinu”, naveo je Јovičić.

Federacija BiH još uvijek ne testira sve bh. državljane u karantinskim naseljima, već pojedinačno odlučuje ko će biti testiran, a ko preventivno poslan u kućnu izolaciju.

Jedan od čitatelja portala Klix.ba koji je jučer iz inostranstva ušao u BiH na graničnom prijelazu B. Gradiška kazao nam je kako osobama koje imaju mjesto prebivališta u Federaciji BiH nisu uzeti nikakvi uzorci.

Kako kaže, u BiH je ušao iz Hrvatske i to nakon što mu nije dozvoljeno da nastavi put iz Zagreba prema Istanbulu pa iz Istanbula prema Sarajevu. On nam je objasnio da mu je Granična policija Hrvatske na aerodromu naredila da uzme taksi do granice te da je pješke prešao most u Gradišci i ušao na našu teritoriju.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: