Kantonalne uprave Civilne zaštite u Sarajevu i Tuzli nezakonito potrošile oko million i po maraka

cz tk2Inspektori Federalne uprave Civilne zaštite su utvrdili da je Kantonalna uprava Civilne zaštite Sarajevo nezakonito potrošila oko million maraka.

“Napravljena su određena prekoračenja i mi ćemo se vratiti u okvire određenih zakonskih i podzakonskih propisa”, kazao je Mustafa Kovač, direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite KS-a.

Kantonalna uprava nije postupala po zakonu ni kad je u pitanju angažovanje dobrovoljnih vatrogasaca, smatraju federalni inspektori.

“Imamo 300 dobrovoljnih vatrogasaca na koje možemo računati, jer ih sufinasiramo, ali tu smo isto tako imali određenih zamjerki Federalne uprave Civilne zaštite što smo izdvajali određeni iznos, nekih 200.000 maraka na godišnjem nivou”, tvrdi Kovač.

Kršenje zakona i federalnih propisa federalni inspektori su utvrdili i u radu Kantonalne uprave Civilne zaštite Tuzla.

“Utvrđeno je da smo potrošili oko pola miliona maraka nenamjenski, odnosno više nego što smo imali pravo”, izjavio je Zdenko Tadić, direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite TK-a.

Samo na reprezentaciju, nagrade uposlenicima, zlatne značke i dnevnice nenamjenski je potrošeno oko 50.000 maraka.

“Oni sve to rade isto, samo novčane nagrade ne dodjeljuju istaknutim pojedincima i organizacijama. Dodjeljuju pohvale, zahvalnice, plakete, zlatne značke i naravno imaju reprezentacije. Ja sam prisutan svake godine kada se to događa”, kaže Tadić.

Tadić smatra da sve ovo ima veze sa izborom nasljednika Alije Tihića, direktora Federalne uprave Civilne zaštite, koji bi do kraja godine trebao biti penzionisan, ali i sa njegovim sve češćim kritikama na račun rada Federalne uprave Civilne zaštite.

“Postali su sami sebi svrha, ne služe sistemu zaštite i spašavanja. Nešto treba korijenito promijeniti. Akumulirati sredstva od zaštite i spašavanja u visini od 20 miliona maraka i ne koristiti ih za potrebe sistema zaštite i spašavanja, nego za likvidnost Vlade Federacije – apsolutno je pogrešno i nije interes građana”, tvrdi Tadić.

Tako se, tvrdi Tadić, tri i po miliona maraka, koja se nalaze na računu Federalne uprave Civilne zaštite, a koja su kao posebnu naknadu građani Tuzlanskog kantona izdvojili za sistem zaštite i spašavanja, troše nenamjenski. Vlada Tuzlanskog kantona odbila je da namjenska sredstva od pola miliona maraka vrati na poseban transakcijski račun za zaštitu i spašavanje od prirodnih i drugih nesreća, dok je Pravobranilaštvo TK-a protiv Federalne uprave Civilne zaštite pokrenulo upravni spor pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Federalna.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: