Kalesijac Elvir Huremović na čelu dnevne novine “Faktor”

Na kioscima širom BiH od jutros se pojavila nova dnevna novina „Faktor“

Na čelu redakcije nalazi se Kalesijac Elvir Huremović, kao glavni i odgovorni urednik.

Huremović je profesionalnu karijeru započeo u Radio Kalesiji, a radio je i kao dopisnik Oslobođenja i Večernjih novina. Nakon Radio Kalesije, dugo godina je bio  zaposlen u dopisništvu “Dnevnog avaza” u Tuzli.

Prije nekoliko godina napušta “Avaz” i osniva “Bportal”, koji se za vrlo kratko vrijeme nametnuo kao vodeći portal na području TK-a i šire.

Nekoliko puta je nagrađivan za svoj rad, a posebnu pažnju javnosti, čak i van granica BiH, izazvala je njegova istraživačka priča o zlostavljanju djevojčice iz Njemačke u kalesijskom naselju Gojčin.

Huremovićev kvalitetan rad u novinarstvu prepoznali su i osnivači portala „Faktor“, koji su mu ponudili da bude na čelu novog medijskog projekta u BiH, koji pored portala, prvo izdaje, izdaje sedmičnu novinu „Stav“, a od danas i dnevnu novinu „Faktor“.

samirPored Huremovića, kao glavnog i odgovornog urednika, u timu dnevnog lista „Faktor“ našao se još jedan kalesijac, Samir Karić, koji će raditi u tuzlanskom dopisništvu ovog lista.

Karić je još kao student postao poznat javnosti, najviše kao član hip-hop grupe “AS Dreamersi“. Sa kolegom Amirom Muminovićem napisao je pjesmu “Balada o jednom gradu”, kritikujući stanje u gradu Kalesiji i ukazujući na neodgovornost tamošnjih institucija vlasti. Zbog toga ih je pretukao načelnikov sin. Samir i Amir su imali sreću što napad na njih nije prošao nezapažen. Svakako da je tome doprinio i njihov angažman na predstavi “Klasni neprijatelj“, reditelja Harisa Pašovića. Po završteku studija radio je u dopisništvu Oslobođenja u Tuzli.

Samir Karić jedan je od autora prvog stripa koji govori o genocidu u Srebrenici. Strip “Prešli su” promovisan je uoči obilježavanja 19. godišnjice od genocida počinjenog nad hiljadama Srebreničana.

sedinSedin Selimović, također iz Kalesije, je u redakciji ovog lista. Selimović je, zajedno sa bratom Nedimom, novinarsko iskustvo stekao prateći sportske događaje na području TK-a.

 

U ekipi koja će pripremati dnevnu novinu „Faktor“ je i Almir Šećkanović iz Lipnice, koji je, zajedno sa Karićem, radio u tuzlanskom dopisništvu „Oslobođenja“, pod tadašnjim mentorstvom novinarskog doajena Vehida Jahića.
almirNakon „Oslobođenja“, Šećkanović je novinarski zanat posebno ispekao u redakciji  Al jazeera Balkans u Sarajevu, sarađujući sa Goranom Milićem.

 

 

 

Poznajući  pobrojani tim novinara, nema sumnje da će i dnevni list „Faktor“ biti osvježenje na bh-a medijskom nebu i da će čitaocima ponuditi istinite i pravovremene informacije.

 

 

 

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: